novi užas u desetoj osnovnoj školi ilidža

Sarajevski nastavnik osumnjičen da je bludničio nad učenicom: 'Pipkao, štipkao, hvatao za stražnjicu i šibao...'

Hronika19.06.18, 12:48h

Sarajevski nastavnik osumnjičen da je bludničio nad učenicom: 'Pipkao, štipkao, hvatao za stražnjicu i šibao...'
Tokom istrage obavljen je razgovor sa učenicom koja je prijavila Muratagića, te sa još 7-8 učenika

 

Dvije godine nakon skandala u Desetoj osnovnoj školi Ilidža, kada su pripadnici Krim-policije FUP-a uhapsili direktora ove škole Sudu Lavića zbog sumnje da je u proteklom periodu zlostavljao jedno dijete radi zadovoljenja svog seksualnog nagona, istu školu potresao je još jedan, sličan skandal. Ovaj put u centru dešavanja našao se nastavnik matematike Ejub Muratagić, koji je osumnjičen za bludne radnje nad učenicom osmog razreda ove škole- piše Oslobodjenje

 

Direktor ove škole Refik Dacić potvrdio nam je da je ovaj nastavnik osumnjičen za bludne radnje, te da ga je škola suspendovala. Kako saznajemo, slučaj se desio još 6. juna, no niko iz škole nije obavijestio policiju, nego je zasjedalo rukovodstvo ove škole i 12. juna suspendovalo Muratagića. Nekoliko dana kasnije obaviješteni su organi gonjenja koji su namjeravali da osumnjičenog strpaju iza rešetaka. Tu se ispostavilo da su uposlenici škole, svjesno ili ne, pomogli Muratagiću jer su slučaj izvjesno vrijeme krili, a potom ga suspendovali, tako da nisu postojali osnovi za određivanje pritvora. Muratagić je, navodno, uzeo istog advokata koji je svojevremeno branio Lavića, a koji je odmah zahtijevao da se Muratagiću pritvor ne može odrediti zbog protoka vremena. Naime, suspendovani matematičar više nije mogao koristiti svoj položaj nastavnika i tako uticati na svjedoke niti ponoviti krivično djelo, a javnost ionako dosad nije znala za ovaj slučaj, pa nije mogla biti ni uznemirena eventualnim ostankom osumnjičenog na slobodi.

 

Tokom istrage obavljen je razgovor sa učenicom koja je prijavila Muratagića, te sa još 7-8 učenika. Navodno su učenice te škole ispričale da ih je nastavnik matematike pipkao i štipkao, hvatao za stražnjicu i šibao nekom letvicom.

 

Jedino što se moglo uraditi jeste da Općinski sud odredi mjere zabrane Muratagiću zbog mogućeg uticaja na svjedoke, što je i urađeno.

 

Muratagićev branilac Suad Sultanić jučer nije želio o ovome mnogo govoriti, osim da se radi o glupostima i da “slučaj nije za širu priču”. Koliko je dobro ovaj slučaj bio sakriven od ostatka svijeta, govori podatak da je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u KS-u, tek jučer od nas saznao za ovaj događaj.

 

Podsjetimo, Sudo Lavić, nekadašnji direktor ove škole, u Općinskom sudu bio je osuđen na osam godina zatvora, ali je Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo tu presudu zbog proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja na štetu odbrane, te je predmet vratio na ponovno suđenje.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook