FOTO/ Ljeto u parku Hastahana

Upriličeno bajramsko druženje u parku 'prof.dr. Nijaz Duraković' na Hastahani

Hronika16.06.18, 15:07h

Upriličeno bajramsko druženje u parku 'prof.dr. Nijaz Duraković' na Hastahani
Kao praznik mira, porodice, prijateljstva i jednakosti svih ljudi, Ramazanski bajram je prilika da se sugrađani i komšije sa područja općine Centar i grada Sarajeva, bez obzira na vjeru i naciju, druže i razgovaraju i šalju poruke mira, suživota i dobra za sve ljude

 

U subotu, 16. juna 2018. godine, drugog dana Ramazanskog bajrama, u parku „prof.dr. Nijaz Duraković“ - Hastahana na Marijin Dvoru upriličena je „Bajramska sofra“ za sve posjetitelje.

 

Domaćin ovog druženja je Općina Centar, na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić, a cilj je bio da okupi ljude svih vjera i nacija, sve ljude dobre volje koji žele da se sretnu, njeguju multietičnost i tradiciju. Za sve posjetitelje bila je obezbijeđena tradicionalna bosanska hrana, sok i bajramska baklava. Bajramskom druženju u ime Općine Centar prisustvovali su i sekretar Općine Jasna Beba, zamjenik predsjedavajuće Općinskog vijeća Sulejman Haljevac, vijećnici Dževad Topić, Ahmed Gerin, Lejla Khattab, savjetnici načelnika Osmo Babić i Mustafa Resić sa saradnicima.

 

Kao praznik mira, porodice, prijateljstva i jednakosti svih ljudi, Ramazanski bajram je prilika da se sugrađani i komšije sa područja općine Centar i grada Sarajeva, bez obzira na vjeru i naciju, druže i razgovaraju i šalju poruke mira, suživota i dobra za sve ljude.

 

Načelnik Ajnadžić je još jednom uputio srdačne čestitke svim muslimanima u Bosni i Hercegovini sa željama da praznične dane provedu u dobrom zdravlju i istinskoj radosti, sa vjerom u bolju zajedničku budućnost i prosperitet.

 

- Naša namjera je da ovakva praznična druženja postanu tradicionalna. Danas su ovdje ljudi svih nacija, druže se, međusobno razgovaraju a mi imamo priliku da ih počastimo tradicionalnom bosanskom hranom, sokom i baklavom. Ovakva praksa će biti nastavljena i za obilježavanje drugih vjerskih praznika. Hastahana je mjesto susreta svih generacija i nacija, a mislim da smo sa našim partnerima napravili sadržaje koji adekvatno mogu odgovoriti zahtjevima i mladih a i onih malo starijih - poručio je Ajnadžić.

 

Općina Centar je jedan od pokrovitelja projekta „Ljeto u parku Hastahana“ koje će trajati od 15. juna do 15. septembra kada će Sarajlije, turisti i svi drugi posjetitelji imati priliku uživati u brojnim zabavnim, kulturnim i sportskim sadržajima za sve generacije. U tom cilju, zahvaljujući Općini Centar, u parku Hastahana koji će nositi naziv po prof. dr. Nijazu Durakoviću, obnovljeno je košarkaško i dječije „ciciban“ igralište, nabavljene sprave u sklopu skate i bike parka, obnovljena javna rasvjeta i postavljen video nadzor i dekorativni elementi. Obnovljen je i šahovski teren, postavljeni tereni za odbojku na pijesku, mali fudbal i boćanje.

 

U parku je i natkriveni ugostiteljski objekat sa dva velika led ekrana gdje će posjetitelji moći pratiti utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu i u kojem će se svake večeri dešavati zabavni programi, uz promocije, nagradne igre i svirke uživo. Također je planirano da se tokom ljeta održavaju projekcije filmova, fitness na otvorenom i razna druga tematska dešavanja.

 

„Ljeto u parku Hastahana“ organizira Konzorcij za razvoj Destinacije Sarajevo, kojeg čine Fondacija Sarajevo Navigator i ZUP Baščaršija, a koji iza sebe imaju niz uspješnih sarajevskih projekata.

 

Više fotografija pogledajte OVDJE.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook