Najava zatvaranja sezone u Pozorištu mladih Sarajevo

Edicija ilustriranih knjiga za djecu za ljetni raspust

Kultura07.06.18, 14:47h

Edicija ilustriranih knjiga za djecu za ljetni raspust
Vjernim najmlađim gledateljima pozorišnih predstava Pozorišta mladih, na promociji su i podijeljene prve knjige iz ove edicije za čitanje i uživanje tokom ljetnog raspusta

 


U četvrtak, 7. juna, na Maloj sceni Pozorišta mladih održala se promocija edicije ilustriranih knjiga za djecu po motivima najuspješnijih dječijih predstava Mali princ, Čarobna lampa i reizdanjem Čarobnjak iz Oza u saradnji sa izdavačima i distributerima Grafikom Šaran i Tropikom.


Promociju sa osvrtom na sezonu 2017/18 će voditi omiljeni dječiji glumac Damir Kustura, a prisutni će biti reditelji, pisci, autori, dizajneri i ilustratori: Adis Bakrač, Segor Hadžagić, Sandra Ozimica i Roman Sulejmapašić. Glumci Edin Avdagić i Edhem Husić pročitaće dramske dijelove prve ilustrovane knjige iz ove edicije - Mali princ.


Vjernim najmlađim gledateljima pozorišnih predstava Pozorišta mladih, na promociji su i podijeljene prve knjige iz ove edicije za čitanje i uživanje tokom ljetnog raspusta.

 

poz-mladih-1


- Ovaj izvodjačko-izdavački edukativni projekt Pozorišta mladih Sarajevo, kao edicija ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika, jeste domaći proizvod nastao entuzijazmom mladih autora, reditelja i ilustratora, kojim želimo djeci približiti izvođačke umjetnosti i dramsku književnu vrstu. Izuzetno smo ponosni na ovu ediciju, s obzirom da se radi izrazito bogato ilustriranim izdanjima rađenim po motivima predstava i klasičnim djelima koja spadaju u lektire i internacionalno popularne bajke. U savremenom digitalnom crtežu i specifičnom likovnom autorskom stilu kompatibilnom tekstu, ove knjige nude i kratke enciklopedijsko-leksikonske tekstove o pozorištu i književnosti, prilagođene za najmlađi uzrast i školsku djecu. Ovaj domaći edukativno-umjetnički projekt spaja pozorište, likovnu umjetnost i književnost, za najmlađi uzrast čitalaca i gledatelja. Monografsko-arhivska vrijednost ilustrovanih knjiga je također od velikog značaja za pozorišnu djelatnost i kulturu uopšte, izjavljuje direktorica Pozorišta mladih Sarajevo, Lejla Panjeta.


Slikovnica Mali princ na svim prodajnim mjestima od 12. juna

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook