transakcije odbijene

Prekid u radu mreže Visa, haos u platnom prometu

Hronika01.06.18, 19:55h

 Prekid u radu mreže Visa, haos u platnom prometu
Sam opseg prekida rada nije još poznat, premda korisnici Vise iz cijele Evrope preko društvenih mreža navode kako im nije prihvaćeno plaćanje u prodavnicama i benzinskim pumpama

 

Kartična mreža plaćanja Visa danas je doživjela blokadu u Velikoj Britaniji i širom Evrope, izazvavši haos jer transakcije ili nisu mogle biti realizirane ili su odbijane, javljaju mediji. 

 

Kako Guardian prenosi, iz kompanije su potvrdili kako je riječ o prekidu rada, te kako istražuju uzroke. 

 

Sam opseg prekida rada nije još poznat, premda korisnici Vise iz cijele Evrope preko društvenih mreža navode kako im nije prihvaćeno plaćanje u prodavnicama i benzinskim pumpama.

 

U saopćenju Vise se navodi: "Visa trenutno ima poremećaj u pružanju usluga. Ovaj incident sprečava realizaciju i obradu nekih transakcija u Evropi. Istražujemo uzroke i trudimo se da čim prije riješimo ovu situaciju“, prenose agencije. 

 

Iz Mastercarda navode kako njihova mreža plaćanja radi normalno. 

 

- Nismo registrirali ništa van normalnog stanja na našoj mreži - istakao je glasnogovornik ove kompanije. 

 

Brojni prodavači u Velikoj Britaniji navode kako imaju problema s realizacijom kupoprodaje, te kako se izvinjavaju kupcima koji napuštaju njihove prodavnice. 

 

U bankama i na bankomatima se tokom dana mogao podići novac, ali se sada strahuje kako će biti problema i redova na bankomatima tokom vikenda, prenosi Al Jazeera Balkans.

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook