Američki predsjednik objavio odluku

Trump: SAD se povlače iz sporazuma sa Iranom i uvode nove sankcije

Front09.05.18, 08:30h

Trump: SAD se povlače iz sporazuma sa Iranom i uvode nove sankcije
Laž je da se Iran pridržava sporazuma i za to postoje dokazi - rekao je Trump

 

Američki predsjednik Donald Trump objavio je odluku o tome da se Sjedinjene Države povlače iz sporazuma šest svjetskih sila i Irana, kojim se Teheran 2015. obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. 

 

- Iran podržava terorističke organizacije, ubio je, oteo američke državljane. Iranski režim nastvalja obogaćivati uran i nastavlja raditi na nuklearnom programu. Ovaj sporazum omogućava tom režimu da dobija novac, a istovremeno ugrožava američke građane - rekao je Trump, dodajući kako sporazum "nije donio mir i nikada neće". 

 

-Laž je da se Iran pridržava sporazuma i za to postoje dokazi - rekao je predsjednik u obraćanju javnosti iz Bijele kuće, javlja Radio Slobodna Evropa 

 

Amerika neće biti talac nuklearne ucjene, rekao je Trump, najavljujući da je državni sekretar Mike Pompeo na putu za Sjevernu Koreju. 

 

- Želimo sa saveznicima raditi na održivom nuklearnom sporazuma s Iranom koji će zaustaviti iranski režim od izrade nuklearnog. Sankcije će stupiti na snagu - rekao je on ističući da se pridržava svojih obećanja. 

 

Podsjetio da je glavni cilj sporazuma koji su potpisale SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija osigurati da Iran ne prikupi dovoljnog nuklearnog materijala za izradu atomsku bombu. 

 

Ovaj sporazum učinio je da Teheran sreže broj centrifuga za obogaćivanje urana, kao i zalihe obogaćenog urana. 

 

Međunarodna agencija za atomsku energiju nakon toga je dobila dnevni pristup inspekcija i stalno praćenje, kao što je snimanje kamerama u Natanzu i Fordowu, dvijema podzemnim nuklearkama za obogaćivanje urana. 

 

Donald Trump oštro je kritizirao sporazum, te je tokom svoje predsjedničke kampanje obećavao da će se SAD povući iz tog, po Ameriku, “lošeg sporazuma”. 

 

Sporazum se smatra jednim od najznačajnih vanjskopolitičkih uspjeha administracije Baracka Obama. 

 

Ostale potpisnice sporazuma, kao i UN, uvjereni su da se Iran pridražava sporazuma. Teheran je saopćio ranije da će se SAD “suočiti s teškim posljedicama”. 

 

Tokom dana Trump je telefonski razgovarao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Pariz je saopćio da će Macron telefonski razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Theresom May.

 

(FENA/md) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook