ne igrajte se sa zdravljem

Oprez! ovo su prvi simptomi raka debelog crijeva - ako ih primijetite na vrijeme, ima nade...

Lifestyle24.04.18, 10:45h

Oprez! ovo su prvi simptomi raka debelog crijeva - ako ih primijetite na vrijeme, ima nade...
Nažalost, simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima

 

Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti širom svijeta, tvrde stručnjaci, uprkos činjenici što se ova bolest može izliječiti hirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi- piše espreso.rs.

 

Rak debelog crijeva predstavlja drugi po redu uzrok smrtnosti zbog malignih bolesti (kod muškaraca iza raka pluća, a kod žena iza raka dojke). Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, hemoterapiju, biološku terapiju i zračenje.

 

Nažalost, simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti raditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako su u pitanju visokorizične skupine.

 

Na pojavu raka debelog crijeva mogu uticati genetske predispozicije, ali i drugi faktori kao što su nezdrava ishrana, gojaznost, konzumiranje alkohola, pušenje.

 

Zbog svega toga se trebate zdravo hraniti jer ćete zdravom ishranom spriječiti, ali i izliječiti mnoge bolesti.

 

Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i liječenje započne odmah, on je izlječiv.

 

1. Umor


Jedan od glavnih simptoma raka debelog crijeva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može biti povezan s velikim brojem tegoba, stanja i bolesti, ali ako takođe osjećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.

 

2. Anemija

 

Niska količina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blijedi desni, osjećaj trnjenja u rukama i nogama te umor.

 

Ako je vaš doktor ustanovio kako imate nisku količinu hemoglobina, preporučuje se da uradite kolonoskopiju i pregled gastrointestinalnog trakta.

 

3. Krvava stolica

 

Krv u izmetu može biti posljedica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji u pravilu prethodi raku debelog crijeva) ili nekog drugog zdravstvenog problema.

 

Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je riječ i ignorišete prisutnost krvi u stolici, nezavisno o kojoj je količini riječ.

 

Ako je prisutna krv svijetlo crvena, odmah se javite ljekaru na pregled.

 

Osim toga obratite pažnju i na:

 

- Česte prolive


- Moguće je i da imate stalno zatvor


- Mučnine


- Povraćanje


- Malokrvnost


- Stolica debljine olovke


- Gubitak apetita


- Nagli gubitak kilograma

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook