VIDEO/IZ AHRIVA FILMSKOG CENTRA SARAJEVO

Pogledajte kako je Koševo izgledalo kao predgrađe Sarajeva 1954. godine

Kultura18.04.18, 22:43h

Pogledajte kako je Koševo izgledalo kao predgrađe Sarajeva 1954. godine
Danas se malo ko sjeća da je Koševo bilo predgrađe Sarajeva sa velikom ledinom i jezerom za kupanje. Kako je tada izgledalo pogledajte u dokumentarnom film „Partizanske igre“ iz 1954. godine.

 

„U pitomoj Koševskoj dolini, predgrađu Sarajevak, smješten je grad šatora“ ovo su riječi sa kojim narator otvara priču u dokumentarnom filmu „Partizanske igre“.  Djelo je nastalo 1954. godine u produkciji nekadašnjeg filmske kuće „Studio film“, reditelj je bio Hidajet Ribić, dok je direktor fotografije bio kasnije poznati bh. reditelj Bakir Tanović. 


Film se bavi, u duhu tadašnjeg komunističkog vremena,  sletom velikim omladine iz Sarajeva i Jugoslavije, pa je u središtu priče slet i partzanske igre, ali istovremo možete uživati u snimcima tadašnjeg Koševa, gdje se danas nalazi jedno od urbanih središta Sarajeva, stadion Koševo i olimpijska dvorna Zetra.

 


Film je na svome zvaničnom You tube kanalu objavio JP Filmski centar Sarajevo, vlasnik kataloga nekadašnjih filmskih kuća „Bosna film“, „Studio film“ i „Sutjeska film“. U njegovom katalogu se nalazi oko 80 dugometražnih igrankih filmova, preko 700 dokumetarnih i hiljade metara drugih snimljenih filmskih materijala koji svjedoče o povijesti BiH od 1945 do 1992. godine.


Na ovome You tube kanalu možete pogledati neprocjenjivo zbirku dokumentarnih filmova koji nisu nigdje prikazivani već decenijama, ali i dokumentarna video svjedočanstva o gradovima i selima BiH: Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bugojno, Kreševo, Jajce i mnogi drugi. Zato vrijedi istražiti ovaj nesvakdišanji i orginalni You tube kanal , poručuju iz Filmskog centra.


Filmski centar Sarajevo ovu dragocjenu zbriku obavaljuje u sklopu javne akcije „Sačuvaj filmsko blago BiH“.  


Link na zvanični You tube kanal: Filmski centar Sarajevo. 

 

(DEPO PORTAL/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook