od 26. do 30. aprila

Bogat program Sarajevo International Guitar Festivala 2018.: Koncerti, majstorske radionice, takmičenja...

Kultura04.04.18, 11:49h

Bogat program Sarajevo International Guitar Festivala 2018.: Koncerti, majstorske radionice, takmičenja...
Razlog više da se ovogodišnje festivalsko izdanje uvrsti u red događaja koje ne treba propustiti jeste činjenica da je Festival postao dijelom EuroStringsa – prestižne evropske platforme čija je težnja promovirati gitarističku umjetnost i mlade umjetnike diljem Evrope

 

Ovogodišnji Sarajevo International Guitar Festival će tokom petodnevnog trajanja od 26. do 30. aprila 2018. javnosti ponuditi aktivnosti koje uključuju koncerte istaknutih svjetskih gitarista, mladih umjetničkih nada – YoungStarsa, majstorske radionice učenika i studenata, internacionalno takmičenje mladih gitarista u 5 kategorija te Guitar EXPO izložbu instrumenata.

 

Razlog više da se ovogodišnje festivalsko izdanje uvrsti u red događaja koje ne treba propustiti jeste činjenica da je Festival postao dijelom EuroStringsa – prestižne evropske platforme čija je težnja promovirati gitarističku umjetnost i mlade umjetnike diljem Evrope. Inače, EuroStrings predstavlja revolucionarni projekat u vidu nove evropske platforme osnovane od strane Zagreb Guitar Festivala. Pored zagrebačkog festivala, platformu čini 14 prestižnih gitarskih festivala među kojima je svoje mjesto zasluženo zauzeo i Sarajevo International Guitar Festival.

 

sigf-2

 

Pridružen ideji EuroStringsa, Sarajevo International Guitar Festival 2018 fokusirat će se na podsticanje umjetničke djelatnosti mladih gitarista te pružanja mogućnosti njihovog daljeg obrazovanja i usavršavanja na polju klasične gitare. U tom smislu pažnju je potrebno skrenuti na program tzv. Young Starsa (Mlade zvijezde), koji će biti realiziran tokom trajanja Festivala, a kojim će se mladim i perspektivnim umjetnicima nastojati pružiti bezrezervna podrška i mogućnost dalje afirmacije.

 

Novitete i aktuelnosti vezano za sadržajan i raznovrstan program, koji će se realizirati na odabranim gradskim lokacijama Doma OSBiH, Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Galerije Mak, pratite na web stranici www.sigf.ba, te FB profilu Sarajevo International Guitar Festival!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook