izložba 'NSK država Sarajevo' u četvrtak

Laibach u Historijskom muzeju i kulturni život Sarajeva za vrijeme opsade kroz arhiv

Kultura27.03.18, 10:20h

Laibach u Historijskom muzeju i kulturni život Sarajeva za vrijeme opsade kroz arhiv
Više od dvije decenije nakon „historijskog koncerta“ smo otvorili priču o koncertu Laibacha iz 1995. godine koja će biti predstavljena kroz izložbu „NSK država Sarajevo“
 
 
U okviru procesa obogaćivanja kolekcije „Opkoljeno Sarajevo“, a povodom koncerta grupe Laibach, Historijski muzej BiH će predstaviti dio NSK arhiva koji se odnosi na kulturni život Sarajeva za vrijeme opsade.
 
 
Grad Sarajevo i grupa Laibach imaju posebno snažnu vezu, koja se najviše ogleda kroz činjenicu da je Laibach jedan od izvođača koji je održao koncert u opkoljenom Sarajevu – a održavanje koncerta se podudaralo sa potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma.
 
 
Više od dvije decenije nakon „historijskog koncerta“ smo otvorili priču o koncertu Laibacha iz 1995. godine koja će biti predstavljena kroz izložbu „NSK država Sarajevo“.
 
 
Priča o koncertu je ispričana kroz fotografske zapise Zorana Kanlića, svjedočanstva i dokumente građana Sarajeva. Historijski muzej BiH je u procesu prikupljanja građe za kolekciju „Opkoljeno Sarajevo“ ostvario brojna partnerstva – jačanjem veza sa savremenim društvom i međuinstitucionalnom saradnjom.
 
 
Jedna od institucija je Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Rezultat ove saradnje je razgovor na temu „Sarajevo 1995-2018: Kovanje budućnosti na historijskom mjestu spoticanja“ sa Ivanom Novakom iz Laibacha.
 
Razgovor će se održati na dan novog koncerta grupe Laibach, 29.3.2018. godine, u sklopu predstavljanja izložbe „NSK država Sarajevo“. Izložba će biti predstavljena i na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. 
 
 
Na dan održavanja koncerta Laibacha u Sarajevu, 29.3.2018. godine, će u Historijskom muzeju BiH biti održane sljedeće aktivnosti:
 
13:00 Dolazak članova grupe Laibach u muzej
 
13:10 Obilazak postavke „Opkoljeno Sarajevo“ i integriranje priče o koncertu Laibacha iz 1995. godine u stalnu postavku „Opkoljeno Sarajevo“
 
13:30 Otvorenje izložbe „NSK Sarajevo“ fotografa Zorana Kanlića
 
13: 45 Davanje izjava za medije 
- Članovi grupe Laibach
- Fotograf Zoran Kanlić
- Elma Hašimbegović / Elma Hodžić, HMBiH
- Jasmin Hasanović, Fakultet političkih nauka u Sarajevu
- Svjedoci koncerta Laibacha iz 1995. 
 
 
14:00 „Sarajevo 1995-2018: Kovanje budućnosti na historijskom mjestu spoticanja“
            Razgovor sa Ivanom Novakom, NSK/Laibach
            Moderator: Jasmin Hasanović, FPN
 
 
Ove aktivnosti su samo jedna od faza kojom nastojimo obogatiti kolekciju „Opkoljeno Sarajevo“. Historijski muzej BiH će imati svoj kutak za prikupljanje u Domu mladih, u toku koncerta. Pozivamo Vas da dođete u Muzej i ispričate svoje NSK, ali i brojne druge priče!
 
 
 
(DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook