MOJA MAJKA BY MEDIHA MUSLIOVIĆ

Kada ostaneš bez majke, život postaje drugačiji, bivaš opustošena... Samo jedno ostaje nepromijenjeno...

ŽENA iN11.03.18, 14:31h

Kada ostaneš bez majke, život postaje drugačiji, bivaš opustošena... Samo jedno ostaje nepromijenjeno...
Kada sam ja postala majka, željela sam isto. Da volim na isti način kako je mene mama voljela. Jer, kada volite dijete tako, tiho a jako, hrabro, sigurno, dotojanstveno, onda je biti majka mnogo lakše

 

 

Izvor: Azra/Autor: Mediha Musliović


Kada ostaneš bez majke, sve se promijeni. Život postaje drugačiji, a ti, s jedne strane, bivaš opustošena, dok s druge u susret ti dolazi neka nova ti, odjednom starija, mudrija, iskusnija, odgovornija… Samo jedno ostaje nepromijenjeno, a to je majčino prisustvo, ali sada jače i glasnije. U mislima, snovima, svakodnevici …Stalno.


Rijetki su trenuci kada ne osjetiš da je ona tu pored tebe, čuješ joj glas, znaš šta bi ti rekla u svakoj situaciji u kojoj se nalaziš, znaš šta bi mislila , šta osjećala…


Onda počinješ kopati po sjećanju, sagledavaš cijeli njen život od rođenja do smrti… analiziraš i zaključuješ kako je svoju ulogu majke učinila dostojanstvenom, iako je život nije milovao.


Da nisu sve majke iste i da ne vrijedi u svakom slučaju da je majka uzor i primjer svojoj djeci, govori djetinjstvo moje majke. Nju je njena mama ostavila kada su joj bile četiri godine.


Živjela je kratko s ocem i njegovom majkom. Otac je umro, a njegova majka je moju mamu ostavila pored jedne bandere na Vratniku, sa zavežljajem odjeće u ruci. Ovako počinje životna priča najbolje majke na svijetu, moje majke.


Njena prošlost i život bez majke nikada se nisu odrazili na njezino majčinstvo, da l’ zbog manjka koji je imala ili ne, ljubav moje majke prema nama bila je nemjerljiva. Brižna, uvijek nasmijana i blaga, isijavala je dobrotom i vjerom u nas.


Kada sam ja postala majka, željela sam isto. Da volim na isti način kako je mene mama voljela. Jer, kada volite dijete tako, tiho a jako, hrabro, sigurno, dotojanstveno, onda je biti majka mnogo lakše. Tada u ruci držite ključ dobrog odgoja i budućeg dobrog roditelja.


Nažalost, nemoguće je govoriti o majčinstvu, a da ne govorimo o pravu žene danas i kroz historiju, ako prečešljamo kroz šta su sve žene prolazile i kroz šta i danas prolaze, uviđamo da se njihova borba za pravo vodi i sad… Žena, majka, bila je i ostala žrtva društva. Država, politika, pa i religija ženu svrstavaju u drugi, niži red.


U pojedinim zajednicama žena ima i danas status niži od roba, interesantno je da su o ženi govorili i pisali najviše kroz mušku prizmu. Ipak, žena kao takva: obespravljena, iskorištavana, ponižena, zanemarena, biva stubom porodice… To je paradoks ovog svijeta… a i očigledan pokazatelj ko je i šta je, ustvari, žena.


Sjećam se da je moja majka danonoćno radila težak fizički posao. Dovodila bi me u vrtić prvu, nekad prije vaspitačica, a dolazila zadnja po mene, sjećam se kako bi se po dolasku kući hvatala poslova, prala veš na pumpi u studenoj vodi, pa ga otkuhavala na šporetu, koji je prethodno naložila vatrom… Služila meni, sestri, tati, svekru, svekrvi, kuhala, čistila, išla na roditeljske … elem, sve je stizala , nije se žalila nikada, a mi smo uvijek bili namireni i sretni.


Iz majčinog primjera naučila sam da je najvažnije kvalitetno provesti vrijeme s djetetom, makar to bilo samo deset minuta. Ako ste usredotočeni, mirni, željni da ga zagrlite, pričate lijepe stvari, mnogo je važnije i korisnije nego da ste cijeli dan tu, nesretni, nervozni i ljuti.


Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!