Zabrinjavajući nalazi geološkog mjerenja

Gradnja elitnog naselja 'Poljine Hills' izazvala klizište, ugroženo cijelo naselje i lokalni put

Hronika05.03.18, 20:52h

Gradnja elitnog naselja 'Poljine Hills' izazvala klizište, ugroženo cijelo naselje i lokalni put
Na predmetnoj lokaciji, do sada izvedeni građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s građevinskim normativima i standardima, čime je narušena lokalna stabilnost, zaključeno je u izvještaju

 

Očigledno loše planirani i neoprezno izvedeni radovi na elitnom naselju koje na Poljinama iznad Sarajeva gradi biznismen Sulejman el-Šidi pokrenuli su ogromno klizište na ovom lokalitetu, čime je ugrožena sigurnost stanovnika cijelog naselja, otkriva „Dnevni avaz“!

 

Nema drveća

 

Zanimljivo je da je zabrinjavajući podatak otkriven sasvim slučajno, nakon prijave jednog od vlasnika parcele koja graniči s ovim naseljem u izgradnji.

 

Nakon neuspjelih pregovora s kompanijom koja gradi elitno naselje, o tome ko treba sanirati štetu nastalu na susjednim parcelama koje su se počele odronjavati, na lice mjesta izvedeno je preduzeće zaduženo za geološka mjerenja, kako bi se ustanovio uzrok nastanaka klizišta.

 

Prema pisanju Avaza, izvještaj koji su sačinili eksperti u najmanju je ruku zabrinjavajući. Osim što je konstatirano da su se pojavila „dva klizna tijela“, jasno je uočeno da nema više drveća niti humusa, što je prirodni štit od klizišta.

 

- Na parceli su vidljiva dva klizna tijela, širine cca. 20 m i dužine cca. 30 m. U nožicama ovih klizišta u toku je gradnja više objekata (vjerovatno stambenih). Iskopi temeljnih jama za ove objekte izvršeni su u širokom otkopu, bez valjane zaštite i osiguranja škarpi iskopa, te su uzrokovali klizanje tla s predmetne parcele. Imajući u vidu trenutno nepovoljan hidrološki period, kao i to da se u narednim mjesecima može očekivati period s još većim količinama padavina, postojeća klizna tijela vjerovatno će se proširivati prema hipsometrijski višim dijelovima terena – navodi se u izvještaju, javlja Avaz.

 

Narušena stabilnost

 

Zanimljiv je dio izvještaja u kojem se navodi da je ovaj teren inače stabilan, ali da na njemu nisu nikad ni trebali biti izvođeni građevinski radovi, jer bi oni doveli do stanja neravnoteže.

 

- Teren na lokaciji je uslovno stabilan. To znači da se u prirodnim uslovima, bez ikakvih građevinskih zahvata, teren nalazi u stanju granične ravnoteže. Na predmetnoj lokaciji, do sada izvedeni građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s građevinskim normativima i standardima, čime je narušena lokalna stabilnost – zaključeno je.

 

Presijecanje saobraćajnice  

 

Zabrinjavajući je, kako se navodi u izvještaju, nalaz koji pokazuje da bi se klizište moglo proširiti po cijelom naselju.

 

- Ove nestabilnosti širit će se prema hipsometrijski višim dijelovima padine, što će za posljedicu imati presijecanje lokalne saobraćajnice i pokrete zemljanih masa na padini iznad nje – ističe se u izvještaju.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook