Menadžment se oglasio otvorenim pismom

KCUS odgovara dr. Stevanoviću: Nemojte nas gnjaviti glupostima, vaše neznanje nas je skupo koštalo!

Hronika02.03.18, 17:01h

KCUS odgovara dr. Stevanoviću:  Nemojte nas gnjaviti glupostima, vaše neznanje nas je skupo koštalo!
Linearni akcelerator koji je kupio KCUS od kompanije Varian je najsavremeniji aparat za liječenje onkoloških pacijenta, stoji u otvorenom pismu menadžmenta KCUS-a

 

Potpredsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo i ljekar dr. Dragan Stevanović u otvorenom pismu je naveo je da je za potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) naručen onkološki akcelerator po cijeni od 5.500.000 KM, plus PDV, preko firme Medit, "koja je u bliskim vezama sa SDA."

 

Dr. Stevanović je rekao da nije stručnjak u oblasti radiološke terapije, ali je provjerio više neovisnih izvora i utvrdio da naručeni aparat košta 1.500.000 američkih dolara ili oko 2.500.000 KM sa dodatnom opremom, a da sa troškovima transporta, montaže i provizijom dobavljaču, te PDV-om, taj uređaj ne može koštati više od 4.000.000 KM

 

Na ovo je reagovao menadžment KCUS-a, čije otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:


- Nakon što je dr. Dragan Stevanović uputio otvoreno pismo određenim institucijama u Kantonu Sarajevo, optužujući KCUS da plaća onkološki akcelerator za 2, 5 miliona KM više od stvarne cijene, želimo odgovoriti doktoru, da iznoseći laži šteti KCUS i onkološkim pacijentima. 


Dr. Stevanoviću ovo nije prvi put da optužujete KCUS, zarad jeftinih političkih poena.


Ne želimo da mislimo da Vas žalosti uspjeh KCUS i ovog menadžmenta. Linak koji imamo je iz 2004., a mi također ne želimo da naši bolesnici preživljavaju traume zbog stalnih kvarova istrošenog aparata.  


U pismu ste naveli: „Iako nisam neki stručnjak u oblasti radiološke terapije provjerio sam više neovisnih izvora i utvrdio da naručeni aparat košta 1.500.000 USD ili oko 2.500.000 KM. Sa dodatnom opremom, troškovima transporta, montaže i provizijom dobavljaču te PDV-om ne može da košta više od 4.000.000 KM“.

 

Očito je da niste stručnjak iz oblasti radiološke terapije i da ne znate da u svijetu postoje dva proizvođača onkoloških akceleratora Elekta (iz Švedske) i Varian (iz SAD). Kako bi Vas informisali da bi Vi znali, KCUS je raspisao međunarodni tender. Uslove plaćanja lineranog akceleratora, koje je ponudio KCUS nije prihvatio jedan od ponuđača. Kompanija Varian je prihvatila da nas kreditira na 18 mjeseci. KCUS je kupio linerani akcelerator sa pratećom opremom koji košta 6,5 miliona KM.   


Linearni akcelerator koji je kupio KCUS od kompanije Varian je najsavremeniji aparat za liječenje onkoloških pacijenta.


Vi ne znate, pošto se ne razumijete, da je KCUS kupio linearani akcelerator i dodatnu opremu koju čini: kompjuterski sistem za planiranje, sistem za verifikaciju radioterapijskog tretmana, opremu za dozimetriju i kontrolu kvaliteta, opremu za imobilizaciju, opremu za provođenje radioterpijskog tretmana uz kontrolu, te ostale karakteristike koje i da Vam nabrojimo Vi ne bi razumijeli.    


I na kraju dr. Stevanoviću nemojte reći da niste znali i da ste bili zatečeni, jer nas je kao građane do sada Vaše neznanje skupo koštalo. Godinama ste bili u rukovodstvu ljekarskih komora, a niste uradili ništa na reformi zdravstva.


Bili ste i u UO Opće bolnice kada je mamomat, vrijedan preko 800.000 KM, nekompletan, čekao da se pojavi novi menadžment i da ga stavi u funkciju. Znaju li žene Kantona Sarajevo da je takav aparat bio neupotrebljen dok su one stavljane na liste čekanja za dijagnostiku?


Koliko žena je oboljelo od karcinoma dojke ne znajući da je takav aparat kupljen za toliko novaca, a ne radi?


Pošto i sami kažete da niste stručnjak nemojte nas gnjaviti glupostima. Radite ono što znate. I, zbog poštovanja javnosti, pišite samo ono što znate.


Predlažemo da napišete barem jedan stručni rad prije nego odete u penziju. Također Vas obavještavamo da nećete moći, radi sticanja bilo kakvih poena, nekažnjeno blatiti ni instituciju niti pojedince.


Postoji sud na kome ćete morati tačno dokazati ono što govorite i pišete.  


Bili ste predsjednik Izvršnog odbora Ljekarske komore FBiH od 25.02.2012. do 22.04.2017. godine, predsjednik UO Ljekarske komore KS od 2014 do 2017. godine, potpredsjednik Komore od 18.12. 2004. do 2012 godine (u dva mandata) i odgovorite nam šta ste Vi uradili kao pojedinac na ovako važnim pozicijama i da li ste do sada podnijeli izvještaj u šta ste trošili novac koji su Vam ljekari uplaćivali?  - stoji u otvorenom pismu KCUS-a.
                                                                                                                 
 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook