mjesto dešavanja brdo žuč

'Decembar 1992.': Premijera dokumentarnog filma o 75 poginulih sarajevskih boraca 27. februara

Ekran25.02.18, 13:17h

'Decembar 1992.': Premijera dokumentarnog filma o 75 poginulih sarajevskih boraca 27. februara
Kako je kazao za Fenu producent filma Samir Petrović, mjesto dešavanja u filmu je brdo Žuč kao i bitke za oslobođenje i odbranu platoa brda Žuč

 

Dokumentarni film “Decembar 1992.”, čija premijera će biti 27. februara, posvećen je 75-orici poginulih boraca koji su živote dali u decembru 1992. godine i obrađuje najveće sarajevske bitke. U filmu je ispričana priča o svakom od njih uz autentične snimke iz tog perioda.

 

Kako je kazao za Fenu producent filma Samir Petrović, mjesto dešavanja u filmu je brdo Žuč kao i bitke za oslobođenje i odbranu platoa brda Žuč.

 

 - Ovaj film je posvećen svim braniteljima Sarajeva u znak sjećanja na herojsku borbu za opstanak države BiH. U najvećim sarajevskim bitkama u širem području Brda Žuč, po nezvaničnim podacima, braneći Sarajevo svoj život je dalo na stotine branitelja, a preko 1.000 njih je teže i lakše ranjeno - kazao je Petrović.

 

U dokumentarnom filmu svaki od ovih 75 boraca je posebno ‘obrađen’, govori se o svakom poginulom borcu ponaosob, koliko su imali godina, kad su pristupili Armiji BiH, gdje su boginuli, pod kakvim okolnostima i od čega.

 

Cilj dokumentarnog filma “Decembar 1992.” , ističe Petrović, jeste sačuvati od zaborava najsvjetlije stranice historije BiH, da budućim generacijama bar djelimično prikažu kako je to “četvrta vojna sila u Evropi udarila na Sarajevo i BiH, te kako su zločinci sa brda iznad grada pobili preko 15 hiljada stanovnika Sarajeva od čega je bilo 1.500 djece".

 

 - Poseban značaj ovoj priči daje činjenica da je Sarajevo u ovim bitkama odbranjeno – rekao je Petrović.

 

Naglasio je da je film autentičan, te da se unijelo mnogo emocija i truda u snimanje dokumentarca.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!