Svodnici negirali krivicu pred Sudom BiH

Edib Tanjo iz Goražda i Almir Hadžiahmetović iz Sarajeva Ukrajinku podvodili klijentima u Austriji i Njemačkoj?

Hronika17.02.18, 14:01h

Edib Tanjo iz Goražda i Almir Hadžiahmetović iz Sarajeva Ukrajinku podvodili klijentima u Austriji i Njemačkoj?
Optužnica Tužilaštva BiH tereti ih da su tokom 2016. godine, za državljanku Ukrajine, kojoj je prvooptuženi omogućio boravak u BiH, organizirali pružanje seksualnih usluga za novac, na području Austrije i Njemačke

 

Edib Tanjo (55) iz Goražda i Almir Hadžiahmetović (38) zvani Garo iz Sarajeva, optuženi za međunarodno navođenje na prostituciju, na ročištu u Sudu BiH negirali su krivnju za krivična djela koja im se stavljaju na teret, piše Faktor.

 

Optužnica Tužilaštva BiH tereti ih da su tokom 2016. godine, za državljanku Ukrajine, kojoj je prvooptuženi omogućio boravak u BiH, organizirali pružanje seksualnih usluga za novac, na području Austrije i Njemačke, a drugooptuženi da je pomagao u organiziranju oglašavanja i uspostavljanja kontakata putem interneta.

 

U optužnici se navodi da je prvooptuženi, nakon odlaska u Ukrajinu, vrbovao još jednu državljanku Ukrajine, za pružanje seksualnih usluga za novac na području Njemačke, koju je uputio u Njemačku, gdje je za nju organizirao prihvat i smještaj radi pružanja seksualnih usluga, a sve to uz pomoć drugooptuženog.

 

Prvooptuženom je putem deviznih transakcija iz inozemstva uplaćivan dio novca koji je stečen prostitucijom, na koji način je ostvario nezakonitu imovinsku korist, navodi se, između ostalog, u optužnici koja je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

​Inače, optuženi su uhapšeni u akcijama Pismo i Twins koje su izvedene na području Sarajeva. Hadžiahmetović je uhapšen u akciji Twins koja je izvedena u martu prošle godine na Ilidži, a osim njega u akciji su privedeni i Alija Karahasanović, Atilla Aksoy, te Jasmin Hodžić.


Oni su optuženi za međunarodno navođenje na prostituciju i pranje novca. Ovoj trojki je u toku suđenje u Sudu BiH jer su tokom 2015, 2016. i 2017. godine u BiH i Hrvatskoj stupali u kontakt sa djevojkama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac te organizirali pružanje tih usluga u Austriji i Njemačkoj.

 

Oni su izrađivali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijanim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook