Jedan udžbenik za jedan nastavni predmet

Udžbenička politika: Kanton Sarajevo ide stopama Sjeverne Koreje

Hronika22.01.18, 15:17h

Udžbenička politika: Kanton Sarajevo ide stopama Sjeverne Koreje
Vijeće roditelja KS-a jučer se ponovo oglasilo novim saopćenjem za javnost u kojem je navelo da dok učenici osnovnih škola nisu mogli nasljeđivati knjige, u gimnazijama se za neke predmete moralo kupiti više udžbenika

 

Nacrt zakona o udžbenicima KS-a koji bi trebao omogućiti korištenje jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u Zajednici izdavača/nakladnika u BiH smatraju antievropskim. Kažu da se politika jedan predmet - jedan udžbenik provodi u bh. entitetu RS i Sjevernoj Koreji i da će se Kanton Sarajevo uskoro pridružiti ovom odabranom klubu, prenosi Oslobođenje.

 

- Udžbenička politika je do sada usaglašavana i provođena u međusobnom dogovoru i koordinaciji kantona. KS je sada odlučio prekinuti takvu praksu i obrazovnu politiku početi provoditi samostalno, bez konsultacija i usaglašavanja s drugim kantonima ili Ministarstvom obrazovanja i nauke FBiH. Ovakva javna politika u oblasti obrazovanja, zbog posljedica koje će dugoročno izazvati, može se bez ikakva ustezanja nazvati antibosanskom, jer ima za cilj KS odvojiti od ostatka zemlje i učiniti ga zasebnim entitetom unutar FBiH - navode u Zajednici izdavača/nakladnika u BiH.

 

Pozdravljaju stav Vijeća roditelja i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a da je nedopustivo da roditelji svake školske godine izdvajaju značajna finansijska sredstva za nabavku udžbenika. Zbog toga pozivaju Vijeće roditelja i Sindikat da kod nadležnog ministarstva u KS-u odmah iniciraju akciju kojom će se svim učenicima u osnovnim školama osigurati besplatni udžbenici.

 

- Uprkos tome što stalno ističe svoju brigu o učenicima i njihovim roditeljima, Ministarstvo za obrazovanje KS-a prvi put od osnivanja KS-a u ovoj školskoj godini nije izdvojilo sredstva za nabavku udžbenika, nego su skršili 2.211.596,80 KM za projekt tzv. elektronske učionice. Prema svim relevantnim procjenama, rezultati tog projekta su žalosni, budžetska sredstva utrošena neefikasno i nesvrsishodno. Za taj i novac iz ovogodišnjeg budžeta koji se planira utrošiti za slične namjene većina djece u KS-u je mogla imati besplatne udžbenike. Umjesto toga, Ministarstvo za obrazovanje koristeći se poluistinama i podmetanjima, zapada u populizam i demagogiju, obmanjuje javnost i donosi antibosanski i antievropski zakon, a sve će, uz navedeno isključenje KS-a iz dosadašnjeg provođenja zajedničke udžbeničke politike na nivou FBiH, rezultirati uništenjem i ono malo preostalih bh. izdavača - zaključuju izdavači.

 

Vijeće roditelja KS-a jučer se ponovo oglasilo novim saopćenjem za javnost u kojem je navelo da dok učenici osnovnih škola nisu mogli nasljeđivati knjige, u gimnazijama se za neke predmete moralo kupiti više udžbenika, u srednjim stručnim školama uopšte ne postoje adekvatni udžbenici, nego se nastavnici i učenici snalaze kopiranjima i obradama sa interneta upotpunjuju pojedine oblasti.

 

- Vijeće roditelja KS-a je pokrenulo ovu inicijativu s ciljem da djeca u KS-u imaju iste udžbenike za iste predmete u svim razredima, gdje god je to moguće, a koji su po svom kvalitetu najbolji, a po cijeni najprihvatljiviji - rekla je Dijana Ćirić-Parla iz Vijeća roditelja KS-a.

 

Trenutna praksa u osnovnim i srednjim školama u KS-u je da predmetni nastavnici preporučuju učenicima koji će udžbenik nabaviti i koristiti u nastavnom procesu. Nacrtom zakona je predviđeno da, između ostalih, resorno kantonalno ministarstvo može biti izdavač udžbenika, odnosno Prosvjetno-pedagoški zavod, kao njegov sastavni dio.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook