VIDEO/ Ne propustite

Flamenco u Sarajevu: Gitarista Jeronimo Maya 26. januara u klubu Monument

DEPO CLUBBING17.01.18, 21:11h

Flamenco u Sarajevu: Gitarista Jeronimo Maya 26. januara u klubu Monument
Jeronimo se prošle godine predstavio i bosanskohercegovačkoj publici sa svojim projektom Flamenco Balcanico. Radi se o fuziji flamenca sa balkanskom muzikom, što podrazumjeva balkansku romsku muziku, tradicionalne makedonske i sefardske pjesme, te sevdalinku

 

U petak, 26. januara, u sarajevskom klubu Monument nastupiće gitarski flamenco majstor Jeronimo Maya.


Ovaj nevjerovatni gitarista također će u nedjelju 28. januara održati masterclass, odnosno predavanje. Na ovo predavnje se možete prijaviti najdalje do subote, 27. januara, na broj telefona 061/397-338.


Jeronimo Maya je rođen u Madridu 1977. godine u romskoj porodici u kojoj se flamenco svira generacijama. Počeo je da svira gitaru kada je imao pet godina, a sa sedam godina je nastupio na svom prvom koncertu u Madridu, u sklopu programa koje je organizovao nekadašnji samit Flamenca.


1989. godine nastupio je zajedno sa Pacom de Lucia i Enrique Morente u Carnegie Hallu u Njujorku. Od tada niže uspjehe na globalnom nivou. Svoju muziku je predstavio i odsvirao u dvorani Queen Elizabeth u Londonu, nastupao je u Concertgebouw u Amsterdamu, kao i u Plenarnoj dvorani Art House u Singapuru. prije 14 godina je izdao svoj prvi solo album "Jerónimo" koji je dobio nagradu Best Breakout Solo Guitar Album 2004 u natjecanju Flamenco Hoy flame.


Pored gustog rasporeda svojih koncerata, on je uspio snimiti još tri albuma : "La Aurora de Michael" (2011), "Flamenco Anatolia" (2014) i "Comosoy" (2015). A onda su uslijedili nastupi u Palais Garnier u Parizu, te na Manouche Jazz festival u Oslu, gdje su se također predstavili neki od velikih umjetnika žičanih instrumenata kao što su Stochello Rosenberg, Erdal Akkaya, te Jeronimov brat, veliki virtuoz koncertne gitare Leo de Aurora.


Jeronimo se prošle godine predstavio i bosanskohercegovačkoj publici sa svojim projektom Flamenco Balcanico. Radi se o fuziji flamenca sa balkanskom muzikom, što podrazumjeva balkansku romsku muziku, tradicionalne makedonske i sefardske pjesme, te sevdalinku. Ideja za projekat nastala je u Granadi prošlog ljeta kada se Jeronimo prvi put susreo sa balkanskim melosom slušajući izvedbe Merite Bavčić. Ovaj projekat je bio podržan od strane Španske ambasade u Sarajevu.

 

Sve informacije o koncertu kao i o predavnjima ovog virtuoza možete naći na Monument Facebook profilu, kao i pozivom na brojeve telefona 033 209 660 i 061 588 884.

 

 

(DEPO PORTAl, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook