Očekuju se potezi pravosudnih institucija

Reakcije iz Sarajeva na obilježavanje Dana RS-a: Paradržavna tvorevina nastala na rezultatima agresije i genocida nad Bošnjacima

Front09.01.18, 19:53h

Reakcije iz Sarajeva na obilježavanje Dana RS-a:  Paradržavna tvorevina nastala na rezultatima agresije i genocida nad Bošnjacima
U SDP-u žale što se novac u RS troši, na kako kažu besmislene proslave, dok novca za liječenje djece u inostranstvu nema

 

Današnja svečanost u RS za SDA je antiustavna, antidejtonski čin i krivično djelo. Očekuju reakciju pravosudnih institucija.

 

Poruke Tomislava Nikolića u ovoj stranci vide kao podgrijavanje ideje o velikosrpskoj hegemoniji.

 

"Nama je dobro poznato da to nije mogao realizirati Nikolić, današnji političar u penziji kada je bio i u vojnoj i u političkoj snazi da tu velikosrpsku ideju realizuje. Nikolić kada je bio predsjednik Srbije, niti će bilo ko kad moći sprovesti tu ideju u pogledu cijepanja države BiH", izjavio je Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

 

Predsjednik DF-a kaže da današnja proslava Dana RS nije bezazlena. Smatra da će Dodik, sve dok niko iz Sarajeva ne reaguje, ići kako kaže u dalju realizaciju plana.

 

"Neprisustvovanje danas u Banjaluci i predsjednika Srbije i premijerke je po meni jača poruka nego što je to prisustvo Nikolića. Bez obzira na sve zvanični Beograd pokušava da se predstavi u očima zapada kao neko ko ne podržava u potpunosti sve što radi Milorad Dodik", poručio je Željko Komšić.

 

U SDP-u žale što se novac u RS troši, na kako kažu besmislene proslave, dok novca za liječenje djece u inostranstvu nema. Inače poslanik ove partije u Parlamentu BiH Denis Bećirović zatražio je od rukovodstva Predstavničkog doma da na dnevni red naredne sjednica uvrsti Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida. u osvoj stranci osvrnuli su se i na govor Tomislava Nikolića.

 

"Tomislav Nikolić je potrošena politička roba. Koja je u svom mandatu izrekla niz gafova. On je pokazao da ne poznaje istorijske činjenice iz Prvog i Drugog svjetskog rata, i najpametnije mu je da peče rakiju, jer je tokom mandata to samo znao i da radi", kazao je generalni sekretar stranke Irfan Čengić.

 

Vijeće bošnjačkih intelektualaca, Srpsko građansko vijeće i Hrvatsko narodno vijeće ovim povodom organizovali su tribinu na temu "Istorijske činjenice o 9. januaru".

 

"Ta paradržavna tvorevina nastala je na rezultatima osvaačkog agresorskog rata protiv BiH i genocida nad Bošnjacima. Tu paradržavnu tvorevinu je na kraju legalizirao Dejtonski mirovni sporazum", poruka je Smaila Čekića, univerzitetskog profesora.

 

"Stradanje Bošnjaka, Hrvata i ostalih koji žive u BiH. I to slaviti, to je stvarno katastrofa", dodao je Marinko Pejić, predavač na Franevačkoj teologiji u Sarajevu.

 

Iz ambasade SAD u BiH su ponovili da proslava Dana RS predstavlja kršenja odluka Ustavnog suda. Zaključuju da nemaju ništa protiv toga da RS svoje praznike proslavlja ali uz uvažavanje vladavine prava.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook