Slobodna Bosna tvrdi

U SDP stiže neočekivano 'pojačanje': Nekad bio uz SDA, na prošlim izborima uz bivšeg reisa... On je...

Front03.01.18, 12:36h

U SDP stiže neočekivano 'pojačanje': Nekad bio uz SDA, na prošlim izborima uz bivšeg reisa... On je...
Bakir Alipahić, koji je tokom rata bio jedna od najmoćnijih ličnosti u bošnjačkom (ne samo policijskom) rukovodstvu, posljednjih godina je politički dosta lutao, mijenjao stranke i poltičke partnere

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko mjeseci svoje članstvo je "osvježila" mnogim kadrovskim pojačanjima i svako od njih je adekvatno medijski predstavljeno i promovirano.

 

Takav slučaj bio je kada se stranci prije nekoliko mjeseci priključio ugledni književnik Mile Stojić, a pogotovo nakon što su u redove SDP-a učlanili pojedini poznati političari i diplomate iz Republike Srpske, poput Draška Aćimovića i Vojina Mijatovića.

 

Kako piše Slobodna Bosna, zato čudi što je SDP BiH propustio izvijestiti javnost da je odnedvno svoje usluge toj stranci stavio na raspolaganje Bakir Alispahić, univerzitetski profesor i biznismen. Na Novogodišnjem prijemu u SDP-u bilo je uočljivo ne samo Alipspahićevo prisustvo, nego i njegova prisnost sa ljudima u stranci, predsjednikom Nerminom Nikšićem, pogotovo.

 

Bakir Alipahić, koji je tokom rata bio jedna od najmoćnijih ličnosti u bošnjačkom (ne samo policijskom) rukovodstvu, posljednjih godina je politički dosta lutao, mijenjao stranke i poltičke partnere. Nakon što je napustio SDA gdje je dugo važio za jednog od najutjecajnijih kadrovika, priključio se grupi otpadnika od ove stranke, okupljenoj oko Mirsada Kebe dok je ovaj bio potpredsjednik Federacije BiH. Smatra se da je upravo Alipahić, dugogodišnji šef javne i tajne policije, "hranio" Kebu povjerljivim informacijama o ratnim zločinima, kriminalu, koje je Kebo nemilice distribuirao medijima, piše Slobodna Bosna.


Alispahić je na prošlim izborima bio u štabu Mustafe Cerića, bivšeg reisa, koji se kandidirao za člana Predsjedništva BiH. Nakon (ne)očekivanog Cerićevog sloma, Alispahić se sa grupom suradnika priključuje Demokrtaskoj fronti. 

 

Upućeni iz vrha SDP-a tvrde kako je Alispahić jedan od najzaslužnijih ljudi za posljednja kadrovska pojačanja ove stranke. Alispahić svojoj novoj stranačkoj simpatiji pruža i medijsku podršku preko portala "Patria" čiji je vlasnik, piše Slobodna Bosna.

 

Kao što je poznato, Bakir Alispahić je već dvadeset godina osoba koja se nalazi na "crnoj listi" američke administarcije. (Zajedno sa Hasanom Čengićem, Senadom Šahinpašićem, a od prošle godine i Miloradom Dodikom). Administracija tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona stavila je Alispahića na "crnu listu" zbog njegove ključne uloge u fomiranju ilegalnog terorističkog kampa na Pogorelici koji je zatvoren nakon intervencije američlih vojnih snaga početkom 1996.godine. U vrijeme formiranja tog kampa Alispahić je bio ministar MUP-a BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook