KO SDP BiH Sarajevo o katastrofalnoj situaciji u KS

Zahtijevamo od premijera Konakovića da se period jeftine struje uskladi s redukcijama vode!

Front10.10.17, 12:12h

Zahtijevamo od premijera Konakovića da se period jeftine struje uskladi s redukcijama vode!
Najbolje bi bilo kada redukcije vode ne bi postojale ali obzirom da je realnije da aktuelna vlast ukine i ovo malo vode, u interesu građana Sarajeva zahtijevamo da makar uvedu jeftinu struju u periodima kada vode ima, saopćeno je iz KO SDP BiH Sarajevo

 

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo oglasio se saopćenjem za javnost o katastrofalnoj situaciji u Kantonu Sarajevo sa vodosnabdijevanjem i neusklađenošću sa JP EP BiH. Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

 

Brojni osiromašeni i opljačkani građani Sarajeva imali bi namjeru da uštede u kućnom budžetu tako što bi određene kućne poslove obavljali u terminu kada se korištenje električne energije naplaćuje po jeftinijoj tarifi tj. “kada je jeftina struja”. Penzioneri, nezaposleni i općenito građani lošijeg imovnog stanja obično bi tada uključivali bojlere i mašine za veš kako bi malo lakše preživjeli mjesec i plaćanje pristiglih računa, saopćeno je iz KO SDP BIH Sarajevo.

 

Obzirom da su redukcije vode u najvećem dijelu Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, postale redovne ne samo u noćnom periodu od 23.00-07.00. sati, nego i u toku dana, najčešće od 10.00 – 16.00. sati a da upravo u tim periodima važi jeftinija tarifa, njeno korištenje postalo je potpuno besmisleno tj. skoro pa nemoguće.

 

Zahtijevamo od premijera Kantona Sarajevo da odmah uputi prijedlog Vladi FBiH za izmjenu Odluke o utvrđivanju prijedloga cijena usluge javnog snabdjevača JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u cilju promjene režima obračuna utrošene električne energije po jeftinijoj tarifi koji bi bio usklađen sa redukcijama vode u Sarajevu. Ova izmjena bi se trebala odnositi isključivo na Sarajevo čiji građani nemaju vodu u pomenutom periodu. 

 

Naravno, najbolje bi bilo kada redukcije vode ne bi postojale ali obzirom da je realnije da aktuelna vlast ukine i ovo malo vode, u interesu građana Sarajeva zahtijevamo da makar uvedu jeftinu struju u periodima kada vode ima.

 

Pošto o ovom pitanju odlučuju Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem iz SDA, JP Elektroprivreda BiH na čelu sa Bajazitom Jašarevićem iz SDA te Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Elmedinom Konakovićem iz SDA i JKP Vodovod i Kanalizacija na čelu sa Nezirom Hadžićem, također iz SDA, ne vidimo razlog za bilo kakvim politiziranjem i tražimo hitno donošenje ove odluke, saopćeno je iz KO SDP BIH Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook