NEDŽAD. S. HADŽIMUSIĆ/ (NE)MOGUĆA BIH ILI OROčENI BALKANSKI REZERVAT - II dio

A da i mi poručimo Vučiću: Poštujemo integritet Srbije, ali mnogo volimo Vojvodinu, a naročito Sandžak!


02.10.17, 09:45h

 

 

"...lideri Bošnjaka su po definiciji najbrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH dobili istorijski zadatak i šansu. Nažalost, nisu uspjeli da u protekle dvije i po decenije uvjere druga dva (plus Ostale), kao ni arhitekte Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH (General Framework Agreement for Peace in Bosnia and Herzegovina) niti ostatak tzv. međunarodne zajednice da je unutrašnji konsenzus moguć. Odnosno, da je kredibilna budućnost ove zemlje, u njenim istorijskim granicama - realna..." -  http://depo.ba/clanak/162741/tek-sto-je-pocelo-pompezno-odbrojavanje-stoljeca-mira-na-balkanu-desava-se-nesto-naopako - (izvod iz prvog dijela).


Loša karma daytonskog deal-a


Unatoč poznatim neupitnim zaslugama za okončanje Trećeg Balkanskog rata, ali i propagandi velikog domaćina, a naročito kontroverznom narativu gostiju/glavnih dobitnika i gubitnika, evo sta se zapravo tamo dogodilo: prvo, delegacija zvaničnog Sarajeva se u Daytonu, ispred do tada nikad moralno, politički i vojno respektabilnije 'zaracene strane' (u daljem tekstu ZS), odrekla nepovratno svog univerzalno Najvrijednijeg Političkog Kapitala - identiteta sopstvene države međunarodno priznate pod imenom Republika BiH (RBiH); drugo, druga ZS, do tada nikad moralno i vojno-politicki slabija,  tamo je dosanjala najveci san i potvrdjena je kao  'Republika Srpska' na pola teritorije bivse Republike BiH (!); i treće, treća ZS ('Herceg Bosna') ugurana je u 'veći entitet' - tzv. Federaciju Bošnjaka i Hrvata (FBiH) koja se prostire na drugoj polovici bivše RBiH - ali je zato kompenzirana sado-mazo komadanjem FBiH na 10 vampirskih kantona, odnosno redistribucijom svekolike moći u istima između  dvije vodece političke partije - u Bošnjaka (SDA) i u Hrvata (HDZ)..


Sve skupa, dibidus maligno, što se nažalost svestrano potvrdilo u protekle dvije decenije koje su pojeli domaći i međunarodni skakavci.


Notorna kriza u BiH - podijeljena odgovornost domaćih i međunarodnih čimbenika


Uz simbolične izuzetke, nepotizam vulgaris i negativna selekcija nedoraslih kadrova doveli su halapljivi polusvijet u regionu na gotovo sve razine vlasti, naročito u post-daytonskoj BiH. Ovi, da imalo vjeruju u europsku budućnost 'cjelovite' daytonske BiH jamačno ne bi ovoliko muljali, lagali i krali. Dok se predstavnici tzv. međunarodne zajednice 'prave Englezi' - prije, kao i poslije Brexita. Rečeni fenomen neodoljivo podsjeća na unutrašnji haos, klepto-ambijent i zveckanje oružjem uoči raspada SFR Jugoslavije. S tom razlikom da danas na međunarodnom planu vlada haos par excellence - uslovno uporediv sa onim neposredno prije Drugog svjetskog rata.


Inshallah, ničim odavde izazvan ekstra bonus, dolazi sa proaktivnim interesom velikih (SAD i Rusija) za prevagu na notorno ranjivom i zapaljivom Balkanu, gdje se opet podastiru nove geopolitičke mape, postecije i salvete, o čemu je dijelom bilo riječi u prvom dijelu ove i drugih kolumni na temu.


Najnoviji interes i posjeta delegacije Komisije za vanjske poslove Doma Lordova Parlamenta Velike Britanije treba posmatrati u tom svjetlu i - ne skakati u velike zaključke. Ponadajmo se da je to u ovom sumraku i svojevrsna reafirmacija tzv. Berlinskog procesa – tj. njemačko-britanske inicijative, uz najavu slijedećeg sastanka sa najvišim predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Londonu iduće godine.


Također, nema razloga da se sekundarno (čitaj: odmah) skače 's grane na granu' zbog samozatajnih nagovještaja euro-kanadske inicijative za podršku stabilizaciji situacije na Zapadnoom Balkanu.


Susjedi i komsije


U međuvremenu, dobro je da se civilizirano stišava rat sa zapadnim susjedom oko izjave uvažene predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, plus izjava ostalih visokih dužnosnika Republike Hrvatske: (1) pustih 'deset tisuća potencijalnih terorista u BiH', (2) jednostrano donesene odluke zvaničnog Zagreba oko izgradnje Pelješkog mosta i (3) međusobnog 'špijuniranja' - sve gore navedeno putem oštrih priopćenja i dopisivanja visokih političkih i vjerskih dužnosnika, te kontroverznim deklaracijama izglasanih u dva doma Parlamentarne skupštine BiH.

 
Nemalo poslije uspješne prve zvanične posjete uvazenog Aleksandra Vučica Sarajevu u svojstvu predsjednika Republike Srbije, uslijedila je njegova naprasna posjeta BiH, uključivo obraćanje, povodom otvaranja dionice autoputa u RS u dužini 10 km, od Mahovljana do Drugovica u RS. Ničeg spornog u činjenici da svaki kilometar autoputa cijeli region vodi u civilizaciju ili, ako hoćete, u 'Rim' ili 'Brisel'. Ali, brat-bratu, rečeni izrazi poštovanja suvereniteta BiH, pomiješani sa epskim izrazima svekolike ljubavi prema RS-u, nisu odjeknuli kao muzika u ostatku bivše Republike BiH, a i šire.


Predstojeća, uzvratna posjeta Predsjedništva BiH Beogradu svakako je prilika da se rečena rezonanca okonča u istinskom dobrokomšijskom maniru - zbog obostranog i/ili višeg Dobra.


Makar u međuvremenu iz službenog Sarajeva vjerovatno poteknu kontra izjave poput, na priliku, ove: "Mi poštujemo suverenitet Republike Srbije, ali mnogo volimo Vojvodinu, a naročito Sandžak".

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook