PROGNOZA ZA DRUGI DAN VIKENDA

Na sjeveru BiH grmi i pljušti: Do kraja dana u cijeloj zemlji ulujno nevrijeme, a uz kišu stiže i grad...

Hronika17.09.17, 09:53h

Na sjeveru BiH grmi i pljušti: Do kraja dana u cijeloj zemlji ulujno nevrijeme, a uz kišu stiže i grad...
U BiH danas će preovladavati nestabilno vrijeme praćeno intenzivnijim padavinama, jakim do ulujnim udarima vjetra i grmljavinom. Lokalno je moguć i grad


 

Na sjeverozapadu Bosne jutros je pretežno oblačno sa pljuskovima i grmljavinom. U ostatku zemlje pretežno sunčano i vjetrovito.

 

Temperature zraka izmjerene u 8.00 sati iznosile su Bjelašnica 10stepeni, Bihać, Sanski Most i Prijedor 16, Gradačac, Ivan-sedlo, Banja Luka, Bijeljina, Bileća, Doboj i Srebrenica 17, Livno i Mostar 18, Grude 19, Bugojno, Tuzla, Trebinje i Zvornik 20, Jajce 22, Sarajevo 23 i Neum 24 stepena.

 

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941 hPa, za 4 hPa je ispod normalnog i lagano opada.

 

U BiH danas će preovladavati nestabilno vrijeme praćeno intenzivnijim padavinama, jakim do ulujnim udarima vjetra i grmljavinom. Lokalno je moguć i grad. Vjetar, umjeren do jak, južni i jugozapadni. Tokom poslijepodneva ili krajem dana očekuje se postepeni prestanak padavina i slabljenje vjetra. Dnevne temperature od 20 do 26, na jugu i sjeveroistoku do 28 stepeni.

 

U Sarajevu će biti uglavnom sunčano i vjetrovito uz umjerenu oblačnost. Poslijepodne se očekuju pljuskovi i grmljavina. Dnevna temperatura oko 26 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

Oprez na cestama!

 

Na bh. putevima jutros se saobraća po mjestimično mokrom kolovozu, uz slabiju frekvenciju vozila. Na planinskim prevojima, moguća je smanjena vidljivost zbog jutarnje magle.

 

Vozači se upozoravaju i na povremene jake udare vjetra. Na dionicama koje prolaze kroz  usjeke, učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz. Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođenu uslovima na putu.

 

Zbog održavanja sportske manifestacije (penjački festival "Drill and Chill Festival), još danas  u vremenu od 11 do 11.45 sati, doći će do obustave saobraćaja na magistralnom putu M-16  Karanovac-Crna Rijeka (u kanjonu Tijesno). Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava  na putni pravac Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

 

Sporije se saobraća na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi. Na ovim mjestima postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno. Izdvajaju se putevi: Sarajevo-Pale, Odžak-Donji Svilaj, Stupari–Kladanj, Simin Han-Kalesija, Živinice-Međaš, Srebrenik-Donja Orahovica i  Banja Luka-Turbe. 

 

Na graničnim prijelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook