uskoro u funkciji

Inicirana uspostava zračne linije Skoplje - Sarajevo

Hronika13.09.17, 14:50h

Inicirana uspostava zračne linije Skoplje - Sarajevo
Dogovoreno je preduzimanje daljnjih aktivnosti u cilju što skorijeg otvaranja linije

 

Uspostava zračne linije Skoplje - Sarajevo inicirana je na sastanku ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismira Juske i ministra prometa i veza Republike Makedonije Gorana Sugareskog, u okviru bilateralne posjete bh. delegacije Republici Makedoniji.

 

Dogovoreno je preduzimanje daljnjih aktivnosti u cilju što skorijeg otvaranja linije.

 

Konstatirana je uspješna saradnja dviju država u oblasti cestovnog prijevoza tereta i putnika, s posebnim naglaskom na potpisani sporazum dvaju ministarstava o ukidanju dozvola za prijevoz tereta, čije je potpisivanje dijelom uzrok značajnog povećanja robne razmjene između BiH i Makedonije, od 67,08 posto pokrivenosti izvozom i uvozom u 2013. godini do 91,88 posto u 2016. godini.

 

Također je konstatirana potreba intenziviranja saradnje regulatornih tijela u oblasti željeznica u cilju unapređenja željezničkog prijevoza.

 

Analizirano je pitanje pristupanja BiH Sporazumu o prometnoj zajednici, čime su stvorene pretpostavke za nove oblike regionalne saradnje u svim vidovima prometa, osim zračnog, koji će se urediti na bilateralnim osnovama.

 

Posebno su analizirane mogućnosti saradnje i koordiniranih aktivnosti kada je projekt Jadransko-jonske autoceste u pitanju, te je zaključeno da postoji obostrani interes za njegovu što skoriju realizaciju.

 

Na marginama sastanka, ministar Jusko i ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski su potpisali Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kojim je uređeno pitanje uzajamnog, odnosno recipročnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola građanima koji legalno borave na području dvije države.

 

Stupanjem Sporazuma na snagu građanima BiH i Republike Makedonije koji legalno borave na teritoriji dviju država vozačka dozvola će biti zamijenjena za vozačku dozvolu zemlje u kojoj osoba boravi, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koje je originalna vozačka dozvola izdata.

 

Potpisom ovog sporazuma Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastavlja niz aktivnosti u cilju olakšavanja boravka građana BiH koji žive u inozemstvu.

 

Osim Makedonije, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je sporazume o priznavanju vozačkih dozvola potpisalo s Austrijom, Francuskom, Njemačkom, Danskom i Australijom, te su bh. vozačke dozvole priznate u ovim državama tako da ih je moguće zamijeniti bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, dok su u završnoj fazi pripreme sporazuma s Italijom i Turskom, te drugim zemljama EU, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

 

(FENA/mr)


DEPO
KOMENTARI