FOTO/ OD 11. DO 15. SEPTEMBRA

'Andersenovi kuvari' za početak: Svečano otvoreno IX Bugojansko lutkarsko bijenale

Kultura12.09.17, 13:46h

'Andersenovi kuvari' za početak: Svečano otvoreno IX Bugojansko lutkarsko bijenale
Nakon otvaranja publika je mogla uživati u prvoj takmičarskoj predstavi „ANDERSENOVI KUVARI“, Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda

 


U ponedjeljak, 11. septembra, svečano je otvareno IX Bugojansko lutkarsko bijenale u Pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno.


Tom prilikom publici se obratio direktor KSC-a i Bijenala Vahid Duraković, koji je poželio dobrodošlicu publici i zahvalio se svima koji su pomogli da se IX Bugojansko lutkarsko bijenale realizuje.


Nakon njega, u ime generalnog pokrovitelja, publici se obratio načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić koji je zvanično otvorio Bijenale te rekao da je zadovoljstvo pomagati ovakve događaje, te obećao da će i u budućnosti davati podršku ovakvim projektima.


Nakon otvaranja publika je mogla uživati u prvoj takmičarskoj predstavi „ANDERSENOVI KUVARI“, Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda.


Predstava „ANDERSENOVI KUVARI“, u režiji Dragoslava Todorovića, svojevrsna je oda Andersenu i njegovom djelu. Koristeći sadržaj iz raznih Andersenovih bajki u modernoj lutkarsko-muzičko-plesno-pantomimskoj predstavi, Dragoslav Todorović je predstavio Andersena kao velikog čarobnjaka igre. Ova predstava oduševila je mlađu, ali i stariju publiku držeći njihovu pažnju tokom cijelog izvođenja.


Na okruglom stolu, koji je održan odmah poslije predstave u Maloj sali KSC-a, zajedno sa moderatorom Ljubicom Ostojić i stručnim žirijem, gledaoci su razgovarali o ovoj predstavi gdje su imali priliku dati svoje mišljenje.


Publika se potom premjestila u Umjetničku galeriju KSC-a na otvaranje izložbe slika Fundusa Umjetničke galerije BiH, pokojnog Ismeta Mujezinovića pod nazivom „CRTEŽI“.

 
Danas su po rasporedu predstave „O DEČKI IN PINGVINU“, u režiji Zoran Petrović i „DEVETA OVČICA“, u režiji Ljudmile Federove, te otvaranje izložbe Antonia Džolana „PLAKATI, LOGOTIPI I NASLOVNICE“.


Osim toga, u saradnji sa Donjim Vakufom, sutra će se odigrati predstava „ZLOGRBA“ (Ria Trdin) u Donjem Vakufu – JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook