OD. 1. SEPTEMBRA STUPIO NA SNAGU

Novost za studente u Sarajevu: Dodatni popravni rok u septembru... Šta se još mijenja novim zakonom?

Hronika06.09.17, 16:03h

Novost za studente u Sarajevu: Dodatni popravni rok u septembru... Šta se još mijenja novim zakonom?
Planirano je da termini tih ispita traju najkasnije do 5. oktobra, a pravo na polaganje imaju svi, 31.000 studenata. Također, imaju pravo u narednu akademsku godinu prenijeti dva nepoložena ispita bez obzira na njihovo vrednovanje

 



Svi studenti Univerziteta u Sarajevu imat će još jedan septembarski rok, za jedan predmet, uz rokove koji su planirani prema rasporedu popravnih ispita.

 

Planirano je da termini tih ispita traju najkasnije do 5. oktobra, a pravo na polaganje imaju svi, 31.000 studenata. Također, imaju pravo u narednu akademsku godinu prenijeti dva nepoložena ispita bez obzira na njihovo vrednovanje.

 

Omogućeno im je to novim Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, a predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Merim Serdarević pozvao je sve studente da iskoriste ovo pravo, ali i da prijave sva nepoštivanja novog Zakona.

 

Nakon današnje vanredne sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu koji je primio k znanju novi Zakon koji je stupio na snagu 1. septembra, Serdarević je pozvao i na drugi upisni rok na sarajevskim fakultetima.

 

- Nijedan zakon nije idealan, ali mi smo zadovoljni ovim zakonom, u dijelu koji se tiče studentskih prava - naglasio je Serdarević.

 

Potpredsjednica SPUS-a Rijana Jusufbegović je pojasnila da su prema novom Zakonu profesori dužni lično održavati predavanja i konsultacije, što su do sada u mnogim slučajevima radili asistenti.

 

- Također, pomjeren je rok za podnošenje zahtjeva za komisijski ispit, i predviđeno je da student može zatražiti izuzeće predmetnog profesora s komisijskog ispita, što do sada nije bila praksa - rekla je Jusufbegović.

 

U vezi s apsolventskim stažom istakla je da student godinu dana zadržava status apsolventa kada može završiti apsolventske obaveze bez da obnavlja godinu.

 

Osim toga, studenti mogu dobiti i diplomu na engleskom jeziku za što je do sada bila potrebna velika procedura.

 

Novi Zakon o visokom obrazovanju KS-a usvojen je krajem jula ove godine, a predlagač, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, smatra da je izrađen uz puno poštivanje pravnog sistema BiH, odnosno Ustava BiH, Ustava Federacije BiH i Ustava KS-a kao i relevantnih zakona u državi BiH koji se primjenjuju u oblasti visokog obrazovanja.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook