CIJENA PRAVA SITNICA

Vojska Republike Srpske rentala tenkove HVO-u po cijeni od 30.000 maraka

Arhiva13.09.10, 11:51h

Rajko Petrović, oficir Vojske Srbije na haškom suđenju Momčilu Perišiću svjedočio je ovih dana kako je Vojska Republike Srpske iznajmljivala teško naoružanje pripadnicima HVO-a na hercegovačkom ratištu po cijeni od 30.000 maraka.

tenkovi

O saradnji jedinica Ratka Mladića i Radovana Karadžića u ratu u Bosni i Hercegovini naveliko sa snagama Hrvatskog vijeća odbrane, naročito u vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata 1993. i 1994. godine, već se naveliko nagađalo i to je postala neka vrsta javne tajne.

No ovih je dana netko prvi puta javno progovorio o tome. Rajko Petrović, oficir Vojske Srbije na haškom suđenju Momčilu Perišiću, zorno je prikazao kako su navodno 'veliki neprijatelji' blisko sarađivali.

Novi list piše kako se Petrović prisjetio da je Vojska Republike srpske 'rentirala' teško naoružanje pripadnicima HVO-a na hercegovačkom ratištu po cijeni od 30 hiljada maraka.

Nazivajući takav način »poslovanja« Vojske Republike srpske apsurdnim, Petrović je posvjedočio kako se na taj način u vojnu blagajnu na Palama slilo između 12 i 15 milijuna njemačkih maraka i drugih stranih valuta.

Po njegovim riječima, najviše novca temeljem 'rentiranja' teške artiljerije pristiglo je 1994. i 1995., dakle u vrijeme najžešćih sukoba hercegovačkih Hrvata i Armije BiH. Novi List/DEPO/a.k.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook