zvanično saopćenje

KCUS usvojio konačnu bolničku listu lijekova

Hronika13.08.17, 11:32h

KCUS usvojio konačnu bolničku listu lijekova
Pored toga, lista sadrži i lijekove koji se ne nalaze na pozitivnim listama, a koji su neophodni za liječenje pacijenata tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite

 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) usvojio je konačnu bolničku listu lijekova, koja se može koristiti u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ovaj akt sadrži Federalnu bolničku listu, kao A i B listu lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 

Pored toga, lista sadrži i lijekove koji se ne nalaze na pozitivnim listama, a koji su neophodni za liječenje pacijenata tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

 

- S obzirom na to da Federalna lista ne sadrži veliki broj lijekova koji su neophodni za liječenje pacijenata, posebno pedijatrijske populacije, na listi koju je usvojio KCUS predviđeni su takvi medikamenti, a posebeno iz razloga što je Pedijatrijska klinika KCUS referalni medicinski centar u kojem se liječe najmlađi pacijenti iz cijele Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz KCUS-a.

 

U saopćenju se navodi da je na ovaj način ljekarima u KCUS omogućeno da znaju koje lijekove mogu prepisivati pacijentima.

 

(FENA/mr)


DEPO
KOMENTARI