video/ mirko šarović za tv1

Naši poljoprivrednici su heroji - Od Hrvatske očekujemo fer odnos, a od Evropske komisije da reaguje

Front04.08.17, 20:38h

Naši poljoprivrednici su heroji - Od Hrvatske očekujemo fer odnos, a od Evropske komisije da reaguje
Jasno smo istakli da mi u Hrvatsku izvozimo 50 miliona eura, a Hrvatska u BiH 300 miliona eura, prema tome očekujemo jedan fer odnos i mogućnost da se naši proizvodi nađu na policama hrvatskih radnji

 

Vrlo smo u tome smislu rezolutni i jasni. Tražimo slobodan pristup hrvatskom tržištu.

 

Jasno smo istakli da mi u Hrvatsku izvozimo 50 miliona eura, a Hrvatska u BiH 300 miliona eura, prema tome očekujemo jedan fer odnos i mogućnost da se naši proizvodi nađu na policama hrvatskih radnji.


Vjerujemo da će Evropska komisija reagovati u najboljem smislu. Od njih očekujemo brzu reakciju obzirom da se radi o zemlji članici EU. Principi slobodne trgovine važe za svaku članicu a SSP se u suštini odnosi na Hrvatsku. Brisel je samo neka vrsta kišobrana ali to su jedinstvena pravila i za BiH i za Hrvatsku, istakao je gostujući u Dnevniku TV1 ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

 

TV1: Hrvatska je, kako je poznato, podigla takse na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja za 22 posto. Izazvalo je to burne reakcije u susjednim zemljama, između ostalih i u našoj. Kako gledate na ovaj potez?

 

ŠAROVIĆ: Mislim da je u ovome trenutku nepotreban i da dodatno komplikuje trgovinske odnose u zemljama regiona jer se u suštini ova mjera odnosi na treće zemlje, zemlje Zapadnog Balkana, i Tursku i još neke zemlje. Zaista mislim da se radi o jednoj problematičnoj i diskriminatorskoj odluci koja pogađa poljoprivredni sektor, voćare, povrtlare u BiH ali u u drugim zemljama. Mi već imamo niz pisma, e mail-ova, pritužbi onih koji izvoze maline i neke druge proizvode i onih koji se suočavaju sa posljedicama.

 

Ostatak intervjua gledajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook