MOGUĆE NEVRIJEME I OBILNA KIŠA

Pripremite se na novu promjenu vremena: Sparno i vruće do utorka, a onda stiže zahlađenje...

Hronika22.07.17, 17:59h

Pripremite se na novu promjenu vremena: Sparno i vruće do utorka, a onda stiže zahlađenje...
Od 23. jula do 01. augusta meteorolozi najavljuju nestabilno vrijeme, a obilnije padavine prognoziraju se od 29 do 31. ovog mjeseca

 


Stabilno i izrazito vruće vrijeme u cijeloj BiH zadržat će se do nedjelje 23. jula, ali se za sutra najavljuje i mogućnost kiše u vidu lokalnih pljuskova u centralnim krajevima Bosne i na jugoistoku naše zemlje. 


No, od 23. jula do 01. augusta meteorolozi najavljuju nestabilno vrijeme, a obilnije padavine prognoziraju se od 29 do 31. ovog mjeseca.


Ipak, iako se za već od sutra predviđaju nestabilne vremenske prilike, prema podacima FHMZ-a ne najavljuje se bitnija promjena temperatura te će one i dalje u cijeloj BiH biti izuzetno visoke. No promjena vremena i zahlađenje stižu od utorka, a najviše temperature u unutrašnjosti zemlje kretat će se od 16 do 22 stepena...


U nedjelju, 23. jula, sunčano i vruće. Tokom poslijepodneva porast naoblake u centralnim i istočnim područjima Bosne može usloviti pljuskove i grmljavinu. Vjetar, slab do umjeren, zapadni i jugozapadni. Jutarnje temperature od 16 do 22, na jugu od 21 do 26, a dnevne od 31 do 37 °C.


U ponedjeljak, 24. jula, sunčano i vruće uz umjerenu oblačnost. U večernjim satima i u noći sa ponedjeljka na utorak kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju u većini područja. Jutarnje temperature od 16 do 21, na jugu od 20 do 26, a dnevne od 30 do 36, na jugu do 38 °C.


U utorak, 25. jula, pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti tokom poslijepodneva ili prema kraju dana. U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju u većini područja. 


Tokom poslijepodneva padavine, uglavnom, u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne, kao i na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine. Jutarnje temperature od 13 do 18, na jugu od 19 do 24, a dnevne od 16 do 22, na jugu od 24 do 30 °C.


U srijedu 26.07.2017., jutro pretežno vedro, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Prije podne padavine se očekuju u Hercegovini, a poslije podne i u večernjim satima u većem dijelu naše zemlje. 


Bez padavine u Posavina i na krajnjem sjeverozapadu i sjeveroistoku Bosne. Jutarnje temperature od 9 do 14, na jugu od 16 do 20, a dnevne od 23 do 29, na jugu od 26 do 32 °C. 


I svjetski meteorološki sajt Accuweather.com najavljuje kišu i osjetan pad temeprature sredinom sedmice, kada će jutarnje temperature iznositi slabašnih 11 stepeni, a maksimalne dnevne tek oko 21, a postepen rast temperatura predviđa se od četvrtka, 27. jula.   


Hrvatski meteorolozi već od ponedjeljka najavljuju nestabilnije vrijeme uz češće pljuskove, posebno na zapadu zemlje, a u noći na utorak prolazno jače naoblačenje uz moguće grmljavinsko nevrijeme i obilnu kišu. 


Kako god, najavljeno kratkotrajno zahlađenje mnogima će biti željno čekano osvježenje u vrućim julskim danima. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook