Najezda osa na Jadranu

Sarajevska porodica pobjegla sa Pelješca: Ose su svuda, ulaze u usta, hodaju po jednjaku... Horor!

Hronika19.07.17, 13:25h

Sarajevska porodica pobjegla sa Pelješca: Ose su svuda, ulaze u usta, hodaju po jednjaku... Horor!
Pelješac, odnosno dio ovog poluootoka nije jedini ovog ljeta pogođen najezdom osa. Prema pisanju lokalnih medija, i na Korčuli vlada slična situacija, te na Dubrovačkom primorju, Konavlima, Trogiru i Kaštelimaa, gdje turisti bukvalno bježe s plaža u naletu osa

 

 

- Nakon tri dana borbe s osama u kampu "Divna" na Pelješcu, gdje inače ljetujemo skoro svake godine, pobjegli smo glavom bez obzira, jer se od osa nije moglo opstati. Svi smo izbodeni, mene je osa ubola dok sam bila u vodi, dijete mi je nagazilo na osu, suprug je prošao sa nekoliko uboda... Bio je to pravi horor!, ispričala je za DEPO Portal L. Avdić, Sarajka koja je sa porodicom početkom jula otišla na ljetovanje u poznati kamp i prelijepu uvalu nadomak Trpnja na Pelješcu.

 

ubod-ose


Tako se odmor pretvorio u noćnu moru i završio prije nego što je i počeo...


- Ne sjećamo se da je ikad bilo ovako... Zadnji put, najezda osa u Trpnju zabilježena je 2008. godine i od tada ih više nikada nije bilo u ovim količinama, kaže naša sugrađanka.


No, Pelješac, odnosno dio ovog poluootoka nije jedini ovog ljeta pogođen najezdom osa. Prema pisanju lokalnih medija, i na Korčuli vlada slična situacija, te na Dubrovačkom primorju, Konavlima, Trogiru i Kaštelimaa, gdje turisti bukvalno bježe s plaža u naletu osa.  


Stručnjaci kažu da je razlog najezde osa dugo razdoblje bez kiše.


- Ima ih jako puno na plažama budući da ih privlači vlaga i ostaci voća i ostale hrane. Također napadaju ranu sortu vina pošip, na pojedinim dijelovima vinograda gdje raste pošip uništile su veliki dio uroda vinove loze, objasnio je za Dubrovački vjesnik Franko Marinović, predstavnik Poljoprivredne savjetodavne službe Dubrovačko-neretvanske županije za područje Korčule i Lastova.


Kako piše Dubrovački vjesnik, zanimljiva je činjenica kako sve više osa ima na području Grada Korčule, dok druge općine na otoku trenutno nemaju taj problem. Kupači na plažama u susjednoj Lumbardi, udaljenoj od Korčule tek nešto više od šest kilometara, ne suočavaju se sa strahom od uboda osa budući da ih na tamošnjim plažama gotovo i nema.


Razlog tome je što su neke općine ozvršila zaprašivanja, a druge ne. No, stručnjaci kažu i da se time ne postiže mnogo jer se ose vraćaju, a  jedina dokazano učinkovita borba protiv osa je izolacija osa i uništavanje osinjaka.


Kako se zaštiti ili (iz)boriti protiv osa?


- Mogu se kupiti klopke za ose, ali vrlo učinkovite klopke možete napraviti i kod kuće. Uzmete bilo kakvu pet ambalažu i napravite nekoliko rupa u plastici kroz koje može proći osa, ulijte u bocu deci ili dva bilo kojeg crvenog soka ili pomiješajte vinski ocat, pivu i šećer. Ose privlači miris fermetacije, a jednom kad uđe u klopku, ne može više izaći. Možete također namazati ljepilo za miševe na žuti karton te ga objesiti negdje u blizinu ili u plitku posudu uliti malo vode i biljnog ulja. Osa ne vidi ulje, dođe piti, a jednom kad omasti krila više ne može poletjeti, savjetuje je Franko Marinović.

 

Međutim, da ubodi osa nisu nimalo bezazleni potvrđuju i podaci iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije, gdje kažu da ne samo da ima više žrtava uboda nego prijašnjih godina, nego su i rekacije na ubode burnije, a oporavak duži i teži.


- Ove godine imali smo nenormalno puno pacijenata koji su došli zbog uboda ose! Imali smo svakavih slučajeva, od jakih bolova i velikih oteklina po rukama i nogama, uboda u jezik pa čak i čovjeka kojem je osa šetala po jednjaku nakon što ju je progutao. Ono što primjećujem su vrlo burne reakcije na ubode, očito se radi o osama koje su opasnije nego inače, navela je za Dubrovački vjesnik dr.med. Josipa Mičunović, voditeljica zavoda za hitnu medicinsku pomoć DNŽ ispostava Korčula


Ona je dodala i da je u slučaju uboda u ruku ili nogu te lokalne reakcije, najbolje pribjegnuti alternativnom načinu liječenja, a to znači:


– Stavljanje tri različite vrste trave direktono na ubod, a pomaže također i bijeli luk. Osim toga, preporučamo i hladne obloge te sredstva iz apoteke kojima možete mazati ubod. U slučaju uboda u jezik ili bilo gdje u usnoj šupljini, preporučamo žurni dolazak u hitnu. Takve ozbiljne ubode liječimo injekcijama kortikosteroida te konzumacijom antihistamina još tri dana nakon uboda, poručila je doktorica Mičunović.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook