FOTO/ Električna centrala na Marijin-Dvoru

Hoće li nacionalni spomenik BiH u centru Sarajeva biti prodat Arapima?!

Hronika22.06.17, 08:36h

Hoće li nacionalni spomenik BiH u centru Sarajeva biti prodat Arapima?!
Zgrada Električne centrale teško je oštećena 1992. godine u ratnim dejstvima i nikada nije obnovljena, međutim budući da je od prije dvije godine na listi nacionalnih spomenika BiH, ne može biti podvrgnuta nikakvim promjenama

 

Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani su za kupovinu zgrade u Sarajevu u kojoj je nekada bila smještena Električna centrala na potezu Kotromanićeve ulice i ulice Hiseta. Iako je ova devastirana zgrada 2015. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, restauracija nikad nije realizovana.

 

U ovoj građevinskoj cjelini nalazi se zgrada industrijskog postrojenja, upravna zgrada i spomenik Vladimiru Periću Valteru.

 

Zgrada Električne centrale, koja se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji, teško je oštećena 1992. godine u ratnim dejstvima i nikada nije obnovljena, međutim budući da je od prije dvije godine na listi nacionalnih spomenika BiH, ne može biti podvrgnuta nikakvim promjenama, te bi se investitori iz UAE, koje zastupa kompanija Emirates sa sjedištem u Sarajevu, mogli susresti s problemima prilikom dobijanja građevinske i urbanističke dozvole.

 

elektricna-centrala-sarajevo

 

Inače, Električna centrala na Marijin-Dvoru u Sarajevu izgrađena je 1894. godine i jedno je od najznačajnijih industrijskih ostvarenja austrougarskog perioda u BiH. Iz ove centrale snabdijevan je prvi električni tramvaj u Evropi, a Sarajevo je iste godine dobilo javnu električnu rasvjetu. O njenom značaju za grad govori i podatak da je Valter Perić u noći sa 5. na 6. april 1945. godine dao svoj život braneći je od njemačkih vojnih snaga.

 

 

elektricna-centrala-sarajevo

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)ž

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook