SARAJLIJE U (NE)MILOSTI TAKSI PREVOZNIKA - 1. DIO

Da li trebate platiti vožnju ako taksista ne uključi taksimetar ili vam ne izda račun?!

Hronika14.06.17, 13:59h

Da li trebate platiti vožnju ako taksista ne uključi taksimetar ili vam ne izda račun?!
U slučaju da vam taksista ne uključi taksimetar ili odbije da vas vozi s objašnjenjem da je relacija prekratka, prijeti mu kazna od 100 KM, a ako vam ne izda račun, predviđena kazna je 50 KM

 

 

Otkako je u aprilu 2016. zaveden 'red' na sarajevskoj taksi sceni, sa ulica navodno sklonjeni 'divlji' taksisti, na adresu DEPO Portala redovno stižu prigovori naših čitatelja koji ogorčeno pišu o neugodnim situacijama koje doživljavaju sa taksi prevoznicima. 

 

Da je taksi prevoz, uprkos izmijenjenom Zakonu o taksi prevozu u Kantonu Sarajevo, više nego nezadovoljavajući, svjedoče i ogorčeni građani po internet forumima: svega tu ima, od toga da taksista baca sitni novac koji je dobio od mušterije kroz prozor, jer 'nije fukara da uzima siću', do toga da istu vožnju nekad naplaćaju i duplo više, pa do onog gorućeg i starog problema sa sarajevskim taksistima - da jednostavno ne žele raditi svoj posao, odnosno voziti na 'kratkim' relacijama.

enver-suljagic-sarajevo-taxi
Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo taxi

 

Na ova, a i mnoga druga pitanja, DEPO Portal odgovore je pokušao dobiti od najvećeg taksi udruženja u bh. prijestolnici - Sarajevo taxi-ja, međutim naišli smo na zid šutnje. Iako smo im pitanja poslali prije više od tri sedmice, a sekretarica nas iz sedmice u sedmicu uvjeravala da će s predsjednikom Udruženja provjeriti kada namjerava odgovoriti na pitanja, da bi zadnje objašnjenje bilo da je 'predsjednik bio na putu', od Envera Suljagića, čelnog čovjeka Sarajevo taxija, nismo dobili odgovore.

 

Na to da naše pisanje neće 'imati vajde', te da 'diramo osinje gnijezdo' već su nas upozorili iz druge sarajevske taksi kompanije, iz koje za haos s taksi prevoznicima u Sarajevu krive isključivo nadležno Ministarstvo saobraćaja KS, premijera KS i najvećeg taksi prevoznika - Sarajevo taxi.

 

Najveći broj prigovora i dobijamo o Sarajevo taxiju, koji u Sarajevu drži svojevrstan monopol, a ima čak 1.030 vozila.

 

U prvom tekstu o taksi prevozu u Sarajevu DEPO Portal vam donosi odgovore na neke od čestih nedoumica koje imaju naši čitatelji:

 

1. Često se dešava da taksista ne uključi taksimetar, ali to primijetite tek kasnije - morate li platiti vožnju?

 

Ne, ne morate. Zakon o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo jasno kaže da u slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, 'putnik nije u obavezi platiti cijenu usluge prijevoza'. Dakle, vožnju čija je cijena formirana 'ofrlje', niste dužni platiti.

 

2. Morate li platiti vožnju, ako vam taksista ne izda račun?

 

Zakon jasno kaže da ne morate. Taksi vozač dužan je naručeni taksi prijevoz dovršiti dolaskom na odredište, te putniku izdati račun za obavljeni prijevoz. Ako ne dobijete račun, samo izađite iz taksija bez plaćanja.

 

Napominjemo i da u taksi vozilu po zakonu treba biti vidljivo izložen cjenovnik usluga: cijena početka vožnje, cijena vožnje po kilometru, cijena čekanja po satu, cijena prtljage po komadu, cijena noćne vožnje u periodu od 22 do 5 sati ujutro, te vožnje nedjeljom i praznikom, kao i - obavještenje za putnika da nije dužan platiti uslugu ako mu taksi vozač ne izda račun.

 

3. Smiju li taksisti odbiti vožnju na kratkoj relaciji?

 

Apsolutno ne smiju. Iako u praksi više nego često odbijaju, a drugi dok vas voze gunđaju kako su 'zbog tri KM izgubili red na štandu', po Zakonu vas moraju voziti, pa makar zahtijevali vožnju od 200 metara.

 


'Taksi vozač je obavezan prihvatiti vožnju do zahtijevanog odredišta na području Kantona, bez obzira na dužinu i vrijeme trajanja vožnje', jasno piše u Zakonu.

 

Jedini slučajevi kad taksisti smiju odbiti da vas prime u vozilo su: ako ste pod utjecajem alkohola ili droga, ako ste vi ili vaša prtljaga prljavi pa bi mogli oštetiti i uprljati unutrašnjost automobila, ako je vaš prtljag prevelik za gepek, ako zahtijevate i prevoz kućnog ljubimca, ako se krajnje odredište nalazi izvan Kantona Sarajevo te ako zahtijevate prevoz prema odredištu do kojeg je zbog razloga više sile nemoguće doći. To su, dakle, jedine situacije kada vam taksista može uskratiti uslugu.

 

ŠTA AKO...

 

U slučaju da vam taksista ne uključi taksimetar ili odbije da vas vozi s objašnjenjem da je relacija prekratka, prijeti mu kazna od 100 KM, a ako vam ne izda račun, predviđena kazna je 50 KM.

 

Sva pravna i fizička lica nepravilnosti mogu prijaviti Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, odnosno Inspektoratu saobraćajne i cestovne inspekcije na broj tekefona 033/770-105 ili OVDJE.

 

Na brojna pitanja koja imaju čitatelji DEPO Portala, ali i brojni drugi nezadovoljni građani Sarajeva, pokušat ćemo odgovoriti u ovom i narednim tekstovima. Napominjemo i da smo i u  Ministarstva saobraćaja KS pitanja poslali još prije dvije sedmice, ali da odgovore na njih ih i pored brojnih uvjeravanja "sad će, samo što nisu, dok ministar potpiše i sl", do trenutka objave ovog teksta nismo dobili, Ipak, nadamo se da će stići do pisanja sljedećeg teksta.

 

(DEPO PORTAL/M. Duhaček)

 

********************************************

 

Pogledajte bonus video na DEPO TV!

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook