DANI OTVORENIH VRATA

Predstavljena 'lična karta' Historijskog arhiva Sarajevo

Kultura08.06.17, 14:10h

Predstavljena 'lična karta' Historijskog arhiva Sarajevo
Brošura predstavlja projekte arhiva, izadavaštvo, historijat, arhivske fondove i zbirke te institucije

 

 

 

Dvojezička brošura "Historijski arhiv Sarajevo 2017" autora Harisa Zaimovića predstavljena je danas u okviru Dana otvorenih vrata te institucije, a povodom Međunarodnog dana arhiva.

 

Brošura predstavlja projekte arhiva, izadavaštvo, historijat, arhivske fondove i zbirke te institucije. 

 

Zaimović je brošuru opisao kao svojevrsnu 'ličnu kartu' arhiva, koja će zainteresovanim pomoći da saznaju više o Historijskom arhivu Sarajevo.

 

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović podsjetio je da se Međunarodni dan arhiva obilježava od juna 1948. godine, a taj arhiv obilježava ga sedam godina.

 

Podsjetio je da ta institucija čuva više od 640 arhivskih fondova i zbirki, što je oko 11 kilometara arhivske građe.

 

Ohranović smatra da bi ta vrijedna građa, ukoliko bi bila izložena u adekvatnom prostoru, mogla biti dio turističke ponude Sarajeva.

 

Naveo je da izdavanje brošure o arhivu, između ostalog, ima za cilj da nadležni shvate njegov značaj i mogućnosti kada je u pitanju turistički potencijal Sarajeva.

 

- Arhivi s adekvatnim prostorom mogu da značajno doprinesu povećanju prihoda u budžetu kantona, jer vjerujem da bi turisti koji dolaze rado posjetili neki prostor gdje bi bila stalna izložbena postavka Historijskog arhiva - rekao je Ohranović.

 

Podsjetio je da Historijski arhiv Sarajevo nije samo depo gdje se čuvaju stare prašnjave knjige nego je to institucija koja ima važnu ulogu u svakodnevnom životu građana.

 

Čitaonicu Historijskog arhiva Sarajevo godišnje koristi oko 100 istraživača arhivske građe.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook