prelazi između država bit će zatvoreni

Optužbe zbog terorizma: Jemen se pridružio blokadi Katara, reagirali Teheran i SAD-a

Hronika05.06.17, 09:29h

Optužbe zbog terorizma: Jemen se pridružio blokadi Katara, reagirali Teheran i SAD-a
Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati te Egipat prekinuli su odnose s Katarom optužujući ga da „podržava terorizam“. Sankcijama se danas pridružio i Jemen

 

Visoki iranski zvaničnik izjavio je danas da prekid diplomatskih odnosa s Katarom neće pomoći u riješavanju krize na Bliskom istoku, prenosi agencija Reuters.

 

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati te Egipat prekinuli su odnose s Katarom optužujući ga da „podržava terorizam“. Sankcijama se danas pridružio i Jemen.

 

Vodeće aviokompanije poput Etihada i FlyDubai su suspendovale letove za Katar, a zatvoreni su svi granični prijelazi između tih država. Riječ je o najvećoj krizi između Zaljevskih zemalja posljednjih decenija. U središtu krize je odnos prema Iranu.

 

- Prekid diplomatskih odnosa i zatvaranje granica. To nije način za riješavanje krize. Agresija i okupacija ne može imati za rezultat ništa drugo do nestabilnost - izjavio je Hamid Aboutalebi, zamjenik šefa Kabineta iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

 

Američki državni sekretar Rex Tillerson, koji se nalazi u Australiji izjavio je da se razlike među državama trebaju riješiti razgovorima, te je pozvao zemlje na dijalog. Pakistanski zvaničnici su, prenose agencije, rekli da nemaju namjeru prekidati diplomatske odnose sa Katarom.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook