KRAJ USPJEŠNE TEATARSKE SEZONE

Juni u Narodnom pozorištu Mostar: Početak mjeseca uz 'Ajmo na fuka', kraj sezone uz 'Brašno u venama'

Kultura29.05.17, 16:52h

Juni u Narodnom pozorištu Mostar: Početak mjeseca uz 'Ajmo na fuka', kraj sezone uz 'Brašno u venama'
Predstava “Ajmo na fuka” do sada je izvedena 40 puta, a igrala je, osim u Mostaru, i u Tuzli, Zenici, Posušju, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Trebinju, Livnu i Bugojnu. Predstava je stigla i do Češke republike - odigrana je dva puta u Pragu i Brnu, a zatim u Beču i Zagrebu, a izvedena je i na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS

 

 

U Narodnom pozorištu Mostar bliži se kraj još jedne uspješne teatarske sezone. Uz predstave na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar u ovom mjesecu – a riječ je o predstavama koje su zabilježile brojna gostovanja u zemlji i inozemstvu i izazvale pažnju publike i teatarske kritike, sezonu završavamo u subotu, 1. jula, izvedbom gostujuće predstave “Brašno u venama”, kada će u Narodnom pozorištu Mostar svečano biti otvorena kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto”.


Prva predstava ovog mjeseca u Narodnom pozorištu Mostar je “Ajmo na fuka”, u petak, 2. juna, 20 sati, prva koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Režiju potpisuje Dragan Komadina, a u predstavi igraju Saša Oručević i Robert Pehar.

 

sasa-orucevic-i-robert-pehar-ajmo-na-fuka


Predstava “Ajmo na fuka” do sada je izvedena 40 puta, a igrala je, osim u Mostaru, i u Tuzli, Zenici, Posušju, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Trebinju, Livnu i Bugojnu. Predstava je stigla i do Češke republike - odigrana je dva puta u Pragu i Brnu, a zatim u Beču i Zagrebu, a izvedena je i na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, u programu OFF MESS u Sarajevu.


Na XIV Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici dobila je “nagradu za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke suradnje”.


Prilika da je pogledate ponovo u Mostaru je prilika koja se ne propušta – predstava koja se mora pogleda nekoliko puta.


Petak poslije toga, u petak, 9. juna, u 20 sati na repertoaru NPM-a je hit komedija “Hotel Plaza” Neila Simona, u režiji Admira Glamočaka, već nagrađivana na festivalima, kao i na prvom regionalnom festivalu pozorišne komedije “Osmijeh Sarajeva”, koji je prošlog mjeseca održan u Sarajevu: glumica Jasna Žalica je osvojila glumačku nagradu na 35. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu te nagradu za najbolju glumicu na festivalu “Osmijeh Sarajeva”, Maja Zećo je osvojila nagradu za najbolju glumicu na 13. Međunarodnom festvalu komedije “Mostarska liska”, dok je Emir Sejfić osvojio nagradu za najboljeg mladog glumca festivala “Osmijeh Sarajeva”.

 

hotel-plaza-1


U predstavi igraju: Jasna Žalica, Admir Glamočak, Emir Spahić, Maja Zećo, Amela Kreso, Emir Sejfić, Fatima Kazazić i Saša Oručević. Kostimografiju i scenografiju predstave potpisuje Amra Zulfikarpašić.


Mjesec završavamo izvedbom predstave “Derviš i smrt” Meše Selimovića, u režiji Erola Kadića, u petak, 16. juna, također na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar u 20 sati. Prema reditelju, Meša Selimović je “gradeći lik u romanu, čitaocu dao umjetničku viziju čovjeka. Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći…”.

 

dervis-i-smrt-foto


Ključ čovjekove sreće i opstanka sadržan je u tome koji smo put odabrali… Ako čovjek pođe putem osvete, moći i mržnje, nema mu spasa. Život ima jedino smisla ako se pronađe put dobrote, ljubavi i plemenitih ciljeva, ako se čovjek okrene čovjeku i u njemu pronađe sebi bliskog.


Lica: Ahmed Nurudin - Šerif Aljić, Hasan - Saša Oručević, Mula Jusuf - Emir Spahić, Kara Zaim - Emir Sejfić, Ishak - Mirsad Elezi, Kadijinica - Maja Zećo, Muftija - Goran Lozo, Muselim - Jasmin Krpo, Defterdar - Vedran Vilogorac, Mladić - Bojan Beribaka i Djevojka - Amela Kreso.


Sezonu završavamo 1. jula, kada u Narodnom pozorištu Mostar gostuje predstava “Brašno u venama” po tekstu Igora Štiksa i u režiji Borisa Liješevića, koprodukcija Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scene MESS.

 

Predstava se izvodi na Velikoj sceni u 20 sati i tom će predstavom svečano početi “Mostarsko kulturno ljeto”.


Uloge u predstavi ostvaruju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, dok je autor muzike Duško Šegvić.

 

brasno-u-venama-poster


ULAZNICE
Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128.


Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave.


Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook