danas potpisao pristupnicu

Iz partije ponosno objavljuju: Ljevica raste, poznati bh. pjesnik Mile Stojić pristupio SDP-u

Front19.05.17, 14:57h

Iz partije ponosno objavljuju: Ljevica raste, poznati bh. pjesnik Mile Stojić pristupio SDP-u
Javnosti je Mile Stojić poznat i kao supotpisnik otvorenoga pisma petorice bosanskohercegovačkih i hrvatskih intelektualaca upućenog iz Sarajeva, 6. januara 1992. godine, predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu kao "odgovornom za političko uništenje Bosne i Hercegovine"

 


Poznati bh. pjesnik Mile Stojić pristupio je danas Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDP BIH). Ovo je još jedan u nizu koraka jačanja, okrupnjavanja i okupljanja ljevice na kojoj SDP predano radi, kako bi partija bila što spremnija za opće izbore 2018. godine. Drug Stojić je pristupnicu SDP BiH potpisao u društvu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, člana Predsjedništva SDP BiH Jasmina Imamovića, predsjednika KO SDP Sarajevo Damira Mašića i predsjednika OO SDP Centar Sarajevo Benjamina Isovića.


Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini (Bosna i Hercegovina). Gimnaziju je završio u Ljubuškom, a studij južnoslavenskih književnosti i jezika diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Pjesnik, esejist, analitičar i novinski pisac, autor brojnih djela i dobitnik mnogih nagrada. Radio je kao književni kritičar za brojne medije u bivšoj Jugoslaviji, a bio je i urednik dnevnog lista Oslobođenje. Izvan Bosne i Hercegovine radio je i kao lektor na Slavističkom institutu Sveučilišta u Beču. Sastavio antologije: Iza spuštenih trepavica, antologija modernog hrvatskog pjesništva, 1991; In Schmerz mit Wut, bosanska ratna književnost, sa A. Isakovićem, 1995; Bosanskohercegovačko pjesništvo XX. stoljeća, s M. Vešovićem i E. Durakovićem, 1999. Knjige su mu prevedene na njemački, poljski, talijanske, engleski i makedonski jezik, a pojedini tekstovi na dvadesetak jezika. Pjesme su mu uvrštene u sve relevantne antologije suvremene bosanskohercegovačke književnosti.

 

mile-stojic-sdp


Javnosti je Mile Stojić poznat i kao supotpisnik otvorenoga pisma petorice bosanskohercegovačkih i hrvatskih intelektualaca (Ivo Komšić, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Mile Stojić i Ivan Kordić) upućenog iz Sarajeva, 6. januara 1992. godine, predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu kao "odgovornom za političko uništenje Bosne i Hercegovine".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


DEPO
KOMENTARI