ljekovite zamjene za suncokretovo

Laneno, bundevino ili ono od sjemenki grožđa? Upoznajte kvalitetne strane ovih ulja

Auto & Dom04.05.17, 08:56h

Laneno, bundevino ili ono od sjemenki grožđa? Upoznajte kvalitetne strane ovih ulja
Ima antiseptičko dejstvo, ublažava rane, opekotine i osipe, a ujedno poboljšava i teksturu kože

 

Zbog svog neutralnog mirisa, laneno ulje je odlično za raznoliku pripremu jela i salata. Vitamin E, omega-3 i omega-6 masne kiseline kojima obiluje povoljni su za zdravlje cijelog organizma, a posebno za cerebrovaskularni sistem. Lan jača krvne sudove i smanjuje šanse od moždanog ili srčanog udara.

 

Vrlo mu je kratak rok trajanja, te o tome povedite računa, a imajte na umu i da ublažava dejstvo medikamenata koji se uzimaju oralno. Za spoljašnju upotrebu je dragocjen, kao i većina hladno cijeđenih nerafinisanih ulja, jer ima antiseptičko dejstvo, ublažava rane, opekotine i osipe, a ujedno poboljšava i teksturu kože.

 

Ulje od sjemenki grožđa


S visokom tačkom dimljenja, velikim izvorom antioksidanasa i otpornošću upotrebe na razne načine (kuhanje, prženje, prelivanje salata), ulje od sjemenki grožđa je odlično i pristupačno, te ga možete koristiti u svakodnevnoj ishrani. Ukoliko niste ljubitelj ukusa maslinovog ulja, a želite da se hranite zdravije, ovo ulje može biti dobra zamjena.

 

Njegova masovna upotreba u Evropi počela je 1900. godine, iako se za njega zna vjekovima unazad. Osim kulinarske upotrebe, ulje od sjemenki grožđa naširoko se koristi u kozmetici, jer je dobro za masažu, hidrataciju, podstiče regeneraciju, usporava starenje i štiti od štetnih UV zraka.


Bundevino ulje


Ovo ulje je vrlo specifično po ukusu, boji i teksturi. Izgledom neodoljivo podsjeća na soja-sos. Narodna medicina kaže da ulje iz sjemenki bundeve povoljno utiče kod urinarnih tegoba, problema s uvećanom prostatom, rada bubrega, slabog vida, lošeg raspoloženja i mnogih drugih poteškoća. Mnogi svjetski kuhari ga obožavaju, jer je vrlo zdravo, ukusno i egzotično, ima tamnozelenkastu ili crvenkastu boju i bogat orašast ukus.

 

Najbolje je njime prelivati jelo i salatu, jer ako se koristi za prženje, izgubi svoje dejstvo. Bundevino ulje posebno lijep šmek daje prohlađenim čorbama od povrća. Bogato je vitaminima A, D i E. Stručnjaci kažu da je vrlo ljekovito i za ten, kao i da sprečava opadanje kose.

 

Uljana repica


Budući da nema neki jedinstveni ukus, salatama i umacima neće biti dobar saveznik, ali je zato ulje od uljane repice idealno za kuhanje, prženje i pečenje. Umanjuje loše masnoće i zanimljivo je da ima deset puta viši nivo omega-3 masnih kiselina od maslinovog ulja.

 

Ipak, važna stvar je da na etiketi proizvoda pogledate da li je proizvođač izbacio eručnu kiselinu iz ulja, koju ono prirodno ima, jer može loše da utiče na ljudski organizam.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook