Kolebljivo proljeće

Prvomajska prognoza: Uživajte ove sedmice, jer evo šta nas čeka za Prvi maj...

Hronika24.04.17, 14:39h

Prvomajska prognoza: Uživajte ove sedmice, jer evo šta nas čeka za Prvi maj...
Ukoliko putujtete u susjednu Hrvatsku, dočekat će vas vrijeme slično onome u BiH

 

Prvomajski praznici su pred nama, a oni koji se raduju ovom prazniku i mini odmoru koji donosi s nestrpljenjem prate vremensku prognozu i nadaju se lijepom vremenu. Iako još uvijek nema precizne prognoze, najavljeno je kako će kraj aprila biti obilježen kišama i niskim temperaturama, mada su meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili da se za prvomajske praznike očekuje stabilno vrijeme.

 


U utorak i srijedu (25. i 26.04.) na prostoru Bosne i Hercegovine, preovladavat će umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša u obliku kratkotranjnih pljuskova moguća je u zapadnim područjima Bosne i u sjevernoj i zapadnoj Hercegovini. Jutarnje temperature zraka kretat će se između 2 i 6 stepeni u Bosni, a na jugu zemlje i u Krajini do 9 stepeni. Najviše dnevne temperature kretat će se od 16 do 22 stepena.


Nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima očekuje se od 27.04. do kraja mjeseca. Više padavina moguće je u zapadnim i sjevernim područjima. Jutro će i dalje biti svježa. Slab mraz u centralnim područjima Bosne moguć je zadnjeg dana aprila. Maksimalne temperature u ovom periodu kretat će se do 16 stepeni.


Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, za prvomajske praznike, preovladavat će stabilno vrijeme. Kratkotrajni pljuskovi nisu isključeni, ali vjerovatnoća za pojavu pljuskova trenutno je mala. Jutrnje temperature bit će u laganom porastu a najviše dnevne neće prelaziti dvadeseti podiok. U periodu od 03.05. do 07.05. u Bosni i Hercegovini preovladavat će nestabilno vrijeme sa intezivnijim padavinama 06. i 07. maja.

 

Vrijeme u Hrvatskoj i na moru


Ukoliko putujtete u susjednu Hrvatsku, dočekat će vas vrijeme slično onome u BiH.

 

U Zagrebu će sljedeća dva dana biti uglavnom sunčano, vrlo malo je kiše moguće u utorak, najviše dnevne temperature će se kretati stepen-dva iznad plus 20 stepeni, no mnogima će smetati izražena južina.


U četvrtak stiže nova ciklona i prilično obilna kiša u većem dijelu unutrašnjosti. U petak će ciklona oslabiti i odmaknuti na istok, ali to ne znači i potpunu stabilizaciju vremena. Petak će obilježiti temperatura od oko tek 9 stepeni uz povremenu kišu, u subotu ipak toplije 4-5 stepeni, ali i nestabilno uz dosta pljuskova. Nedjelja bi ipak trebala biti pravi ugodni proljetni dan. I Praznik rada u Zagrebu bit će pretežito sunčan, uz najviše dnevne temperature oko 20 stepeni.


 
Nad Splitom će se oblaci početi skupljati već sutra, a u četvrtak će donijeti i kišu, no bez većeg zahlađenja. Najviše dnevne temperature kretat će se od 16 do 18 stepeni. Početak produženog vikenda obilježit će snažni pljuskovi i jako jugo.


U subotu će u Splitu doći do laganog razvedravanja, uz povremene kiše, dok se u nedjelju očekuje pretežno sunčano vrijeme. No, već u ponedjeljak se oblaci vraćaju.


 
U Rijeci se u sljedećih sedam dana očekuju svakodnevne padavine uz najviše dnevne temperature od 13 do 16 stepeni, a najgori pljuskovi se mogu očekivati u četvrtak. U nedjelju je moguće lagano razvedravanje, no već u ponedjeljak očekuje se nastavak kišnog trenda.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

****************************************

 

Ne propustite bonus video na DEPO TV!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook