Borba za prava

Ništa od Dodikovih obećanja: Čedo ponovo štrajkuje glađu

Hronika15.04.17, 09:17h

Ništa od Dodikovih obećanja: Čedo ponovo štrajkuje glađu
Neisplata martovske plate i prevoza za Čedu Kneževića, radnika ŽRS-a, dokaz je da uprava nije spremna ispoštovati obećanja koja je radnicima dao Dodik

 

Čedomir Knežević, radnik Željeznica RS-a, ponovo je stupio u štrajk glađu. Iako su radnicima ovog javnog preduzeća u četvrtak isplaćene naknade za topli obrok, martovska plata i naknada za prevoz su i dalje “na čekanju”. Za Kneževića su to, ističe, dovoljni dokazi da uprava ŽRS-a nije spremna ispuniti obećanja koja je radnicima 21. marta dao predsjednik RS-a Milorad Dodik, kako bi njih 12 prekinulo štrajk glađu i odustalo od blokade pruge na Željezničkoj stanici u Banjoj Luci.

 

Knežević je poručio da radnici zbog toga neće u narednom periodu birati sredstva borbe za svoja prava.

 

- Nakon 12 drugova koji su bili sa mnom u Banjoj Luci, sada nas ima više. Na Veliki petak, vjerujte, počinje se otvarati front dugačak 420 kilometara u RS-u za one koji ne poštuju zakon i nas kao radnike. To znači do može doći do potpune obustave rada na Željeznicama, rekao je Knežević.

 

Međutim, u razgovoru za Oslobođenje Zlatko Marin, jedan od čelnih ljudi sindikata ŽRS-a koji je i sam bio u štrajku glađu, rekao je da mu “nisu jasni Kneževićevi razlozi za novi štrajk”, ali i da ne zna kakva mu je obećanja dao Dodik. Podsjetio je da su u toku pregovori uprave i Sindikata ŽRS-a o sistematizaciji radnih mjesta i Pravilnika o radu, koji su od suštinskog značaja za radnike.

 

Podsjećamo, Knežević je prvi radnik ŽRS-a koji je stupio u štrajk glađu zbog nezadovoljstva stanjem u tom javnom preduzeću. Jedini je i od radnika koga je Dodik primio na razgovor, nakon čega je predsjednik RS-a odlučio da “stvar uzme u svoje ruke” i obećanjima o redovnim isplatama plata i naknada radnike uvjeri da odustanu od štrajka glađu i blokade saobraćaja. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook