Premijer KS najavio

Konaković: Na čelu 'Rada' već 17 godina je isti direktor, o radu 'Vodovoda i kanalizacije' bit će riječi na sjednici Skupštine

Front14.04.17, 08:35h

Konaković: Na čelu 'Rada' već 17 godina je isti direktor, o radu 'Vodovoda i kanalizacije' bit će riječi na sjednici Skupštine
Uvođenjem novog tarifnog sistema ruku spasa Vlada je pružila ''Toplanama'', koje više nisu na listi gubitnika, i to zahvaljujući cijenama koje su usklađene s tržištem

 

U većini javnih komunalnih preduzeća gubici se godinama gomilaju, što zadaje veliku glavobolju i problem Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo kao osnivaču, kako nadomjestiti manjak novca u kasama. Kako bi se prekinulo s tom praksom pomaganja preduzeća iz kantonalnog budžeta, Vlada je odlučila da javnim kritikama probudi uspavane direktore.

 

Premijer Elmedin Konaković prokomentirao je za "Avaz" aktuelno stanje u komunalnoj privredi u KS, o preduzećima s kojima nije zadovoljan, mogućoj smjeni direktora...

 

- Na čelu preduzeća "Rad" već 17 godina je isti direktor. Kada je čistoća grada u pitanju, tu nemam nijednu zamjerku. Vidjeli smo kakav haos nastane kad deponija ne radi jedan dan. S druge strane, ljuti me kada čujem da se na odlagalištu smeća u Buća Potoku reciklira samo dva posto plastike, a to je višemilionski potencijal. Pokazale su to i studije. Postavlja se pitanje zašto ne uložimo više napora da na taj način preduzeće dodatno zarađuje, a ne samo da crpi budžetski novac, što više neće biti moguće - kazao je Konaković.

 

Prema njegovim riječima, za razliku od nas, koji imamo mašine, Slovenci taj posao rade ručno. Također, ovo preduzeća gazduje i brojnim parkinzima, što je dobar izvor zarade.

 

Uvođenjem novog tarifnog sistema ruku spasa Vlada je pružila "Toplanama", koje više nisu na listi gubitnika, i to zahvaljujući cijenama koje su usklađene s tržištem.

 

- Od početka našeg mandata, najviše smo pomagali ZOI84 i očekujemo da u narednom periodu njihovi rezultati budu bolji. To je realno očekivati, jer su već počeli radovi na osavremenjavanju Bjelašnice, Igmana... - ističe premijer.

 

On dodaje da će uskoro biti riješen i problem s hotelom "Maršal" te da se u vezi s ovim objektom vode pregovori s Vladom Federacije BiH. Zauzvrat, bit će im data neka lokacija za gradnju terminala. Kaže da u hotelu stanje nije nimalo dobro.

 

- O radu "Vodovoda i kanalizacije" bit će riječi na sjednici Skupštine KS kada se bude usvajao izvještaj o radu. Vjerujem da će biti priče i o radu trenutne Uprave - dodao je Konaković u izjavi za "Avaz".

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook