UNUK I PREDSJEDNIK UO FONDACIJE 'MAK DIZDAR'

Gorčin Dizdar odgovara: Nismo mogli pristati na ucjene i ultimatume Maje Dizdara!

Kultura02.04.17, 21:22h

Gorčin Dizdar odgovara: Nismo mogli pristati na ucjene i ultimatume Maje Dizdara!
DEPO Portal objavio je pismo Maje Dizdara u kojem on obrazlaže razloge svojih tvrdnji, te u nastavku objavljujemo i odgovor Gorčina Dizdara koji pojašnjava razloge nastalih nesuglasica

 

Nakon što je sin Maka Dizdara, pisac i novinar Majo Dizdar, uoči najavljene promocije novog izdanja “Kamenog spavača”, poslao pismo predsjedniku Skupštine Društva pisaca BiH, u kojem javnost obavještava da je štampanje i promocije ovoga izdanja nezakonita, na istu adresu odgovor je uputio unuk bh. pjesnika i predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Mak Dizdar", Gorčin Dizdar.

DEPO Portal objavio je pismo Maje Dizdara u kojem on obrazlaže razloge svojih tvrdnji, te u nastavku objavljujemo i odgovor Gorčina Dizdara koji pojašnjava razloge nastalih nesuglasica.

Pismo objavljujemo u cjelosti:    

 

Poštovani članovi Društva pisaca Bosne i Hercegovine,


obraćam Vam se povodom pisma koje Vam je 30.3.2017. godine uputio Majo Dizdar. Najprije Vam u ime članova porodice Dizdar želim uputiti izvinjenje zbog narušavanja ugleda velikog bosanskohercegovačkog pjesnika i nekadašnjeg predsjednika Vašeg udruženja Maka Dizdara prouzrokovanog nesuglasicama njegovih nasljednika.


Ovim putem želim naglasiti da je Fondacija “Mak Dizdar” u procesu pripremanja autentičnog i definitivnog izdanja “Kamenog spavača” poduzela sve pravno neophodne korake, uključujući isplaćivanje honorara svim nasljednicima autorskih prava Maka Dizdara. Istina je da Majo Dizdar nije pristao na potpisivanje ponuđenog ugovora, ali i da za ovakvu odluku nikada nije dao valjano obrazloženje (što je, uostalom, i vidljivo iz njegovog pisma). Ugovor su potpisali nosioci 2/3 autorskih prava Maka Dizdara.


S obzirom na značaj ovog izdanja “Kamenog spavača” kao i stote godišnjice rođenja Maka Dizdara, koju Društvo pisaca obilježava u saradnji sa Fondacijom “Mak Dizdar” i nizom drugih institucija, nismo željeli pristati na ono što smatramo neopravdanim i iracionalnim ucjenama i ultimatumima Maje Dizdara. Da li, i u kojoj mjeri smo u ovom slučaju postupili u skladu sa zakonom, mogu utvrditi isključivo sudovi Bosne i Hercegovine.


Na kraju Vas još jednom želim pozvati da u ponedjeljak sa nama proslavite promociju autentičnog i definitivnog izdanja “Kamenog spavača” Maka Dizdara.   


Srdačan pozdrav,


dr. Gorčin Dizdar

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Mak Dizdar"

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

*****************************************

Gledaj premijerno scenski spekakl na DEPO TV!

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook