PRIČA ZA SVA VREMENA/ PRIJE 70 GODINA POČELA IZGRADNJA

Titova čuda: Pruga Šamac-Sarajevo u dužini od 240 kilometara izgrađena za 7 mjeseci!

Nedjeljni magazin01.04.17, 11:17h

Titova čuda: Pruga Šamac-Sarajevo u dužini od 240 kilometara izgrađena za 7 mjeseci!
Bilo je to čudo obnove Jugoslavije i BiH: radovi su počeli 1. aprila 1947. i za samo 7 mjeseci je izgrađena čitave pruga i na njoj preko 110 građevinskih objekata. U njenoj izgradnji učestovalo je oko 212 000 omladinaca i omladinki iz čitave Jugoslavije. Za današnje graditelje i investitore to izgleda čisti SF, ali činjenice o historijske činjenice o granji ove pruge su neumoljive

 

U cilju izlaska iz zaostalosti zemlje i povećanja životnog standarda petogodišnjim planom (Jugoslavija od 1947 do 1951. godine) postavljeni su, piše u svome Vremeplovu Srećko Ignjatović,  zadaci u industrijalizaciji i elektrifikaciji zemlje. Ovakvi zadaci traže razvoj osnovnih industrija: rudarstva, crne metalurgije, teške industrije i drugih grana industrije. Da bi se izvršili dati zadaci do kraja prvog petogodišnjeg plana trebaće prevesti oko 4 miliona tona razne robe dolinom Bosne. Najvažniji fabrikat u prevozu je roba proizvedena od čelika na bazi gvozdenih ruda, zatim uglja iz rudnika centralne Bosne i u razvoju građevinske industrije u prevozu cementa, drvne građe i drugo.


Iz tih ekonomskih proučavanja i realnosti proizišla je potreba građenja pruge Šamac – Sarajevo i to pruge normalnog kolosijeka I reda. Izvedenim studijama i upoređenjima koristeći elaborate trase od Šamca do Doboja rađen još 1912. godine i od Doboja do Sarajeva do 1941. godine, tehnički stručnjaci uspjeli su za kratko vrijeme izraditi generalni elaborat, obilježiti cijelu trasu i bez smetnji izdati radni nalog izlaska radnih brigada na teren.

 

oslobodenje


U proglasu Centralnog vijeća Narodne omladine Jugoslavije stoji da će njeni članovi u što kraćem roku izvesti ove radove i to do polovine novembra 1947. godine iako je Planska komisija postavila rok da prugu treba predati u eksploataciju juna 1948. godine. Prvog aprila 1947. godine u prisustvu ministra saobraćaja Todora Vujasinovića koji je, ubacujući prvi ašov zemlje u drvena kolica, svečano proglasio početak radova. Izgradnja 240 kilometara pruge trajala je nešto više od sedam mjeseci. Na izgradnji trase pruge i oko 110 građevinskih objekata uz prugu radilo je 212.000 mladih, među kojima je 5.860 brigadira iz 42 države svijeta. Brigadiri iz svih bratskih Republika su se periodično smjenjivali i sa neskrivenim entuzijazmom u izgradnji socijalističke domovine vjerovali da grade pravednije i naprednije, naučno zasnovano, socijalističko društvo.


Danas, poslije sedamdeset godina, ono što su naši roditelji izgradili postoji i danas, koristi se i stoji kao spomenik idealima jedne mladosti. Kao što je neko rekao: „Pruga ne postoji zbog nas – mi postojimo zahvaljujući njoj“.

 

sabac-sarajevo2


Povodom obilježavanja 70. godišnjice od početka radova na Omladinskoj pruzi Šamac – Sarajevo postavljamo kolaž fotografija i tekstova iz lista „Oslobođenje“ mjeseca aprila 1947. godine. Ova skromna izložba predstavlja istorijsku baštinu i govori o važnoj prošlosti Bosne i Hercegovine u naslovu „Obnova zaboravljenih vrijednosti“.

 

(Vremeplov/DEPO Portal)

 

**********************************

Ne propusti bonus video na DEPO TV!

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!