Na udaru kritike

Bosanka Lejla Hasić posvađala Norvežane, evo kako

Hronika30.03.17, 16:51h

Bosanka Lejla Hasić posvađala Norvežane, evo kako
Lejla Hasić je na mjesto administrativnog konsultanta zaposlena nakon što je Islamsko vijeće Norveške dobilo 59.000 dolara upravo od Ministarstva kulture, a sve sa ciljem poboljšanja dijaloga između muslimanskih zajednica i ostatka norveškog društva

 

Norveška muslimanska organizacija Islamsko vijeće Norveške našla se na udaru kritike nakon što je na mjesto administrativnog službenika zaposlila ženu koja nosi nikab. Riječ je o službeniku za komunikacije, a zanimljivo je da je ova djevojka porijeklom iz BiH i zove se Lejla Hasić (32).

 

Ovaj potez Islamskog vijeća Norveške okarakterisan je kao izuzetno kontroverzan od strane norveške javnosti, a tim povodom se oglasila i Linda Hofsted Heleland, ministarka kulture, koja je izjavila da je ovo "nepromišljen potez" te da su brojne ličnosti u Norveškoj izrazile zabrinutost.

 

Zanimljivo je da je Lejla Hasić na mjesto administrativnog konsultanta zaposlena nakon što je Islamsko vijeće Norveške dobilo 59.000 dolara upravo od Ministarstva kulture, a sve sa ciljem poboljšanja dijaloga između muslimanskih zajednica i ostatka norveškog društva.

 

Međutim, ministarka Heleland je u postu na Facebooku napisala da će ovaj potez "stvoriti novu distanciranost, te dovesti do nerazumijevanja". Ona je još dodala: "Sloboda vjeroispovijesti u norveškom društvu je veoma bitna i tako će biti i u budućnosti. Upravo zato, neću tek tako odreagovati na poteze nezavisnih organizacija poput Islamskog vijeća Norveške i njihovu internu strukturu. Međutim, daleko je bitnije da zauzemo stav, što ja i činim", napisala je Helelandova.

 

I Abid Radža, političar iz centrističke partije Liberal, koji se izjašnjava kao musliman, takođe se kritički osvrnuo na potez Islamskog vijeća Norveške.

 

"Duboko sam razočaran potezom Islamskog vijeća Norveške. Riječ je nepromišljenosti koja podriva odnos muslimana i ostatka norveškog društva", rekao je Radža.

 

Norveška vlada je još prošle godine izrazila protivljenje nikabu, kada je većina političkih partija u parlamentu izglasala podršku zabrani nošenje nikaba u školama. Očekuje se da će ova zabrana i zvanično stupiti na snagu krajem godine. I premijerka Erna Solberg je prije nekoliko mjeseci otvoreno govorila o nikabima i tada je rekla da ne bi zaposlila nekoga ko nosi nikab.

 

"Vjerujem da moramo biti u mogućnosti da vidimo lica ljudi sa kojima radimo na radnom mjestu", rekla je tada Solbergova.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook