FOTO/ Drugi put osvojio prestižnu 'Zlatnu kameru'

Bosanac Edin Hasanović rame uz rame s najvećim holivudskim zvijezdama: Moj put od izbjeglice do slavnog glumca...

Mediji08.03.17, 21:02h

Bosanac Edin Hasanović rame uz rame s najvećim holivudskim zvijezdama: Moj put od izbjeglice do slavnog glumca...
Nedavno mi se javio jedan bosanski režiser koji puno radi sa Dinom Merlinom i ponudio mi da glumim u njegovom novom spotu što bi za mene bila velika čast, kaže Hasanović

 

Izvor: Deutsche Welle

 

Film u kojem jednu od glavnih uloga igra Edin Hasanović, porijeklom iz Zvornika, osvojio je „Zlatnu kameru“ za najbolju produkciju u 2016. godini. Hasanović je već proglašen za najboljeg mladog glumca Njemačke.

 

DW: Gospodine Hasanoviću ovo je druga Zlatna kamera u posljednje dvije godine. Kakav je osjećaj?

 

- Ovaj put nisam bio nervozan kao prošli put. Kompletan tim se radovao i slavili smo do sabaha. Ova nagrada mi puno znači. Druga Zlatna kamera u roku od dvije godine znači da sam na dobrom putu ka svom cilju, a to je da budem poznat po svom radu.

 

edin-hasanovic-2

 

Šta se promijenilo u vašem životu i karijeri nakon što ste prošle godine dobili Zlatnu kameru?

 

- Mnogi misle da se poslije dobijanja te nagrade mnogo toga mijenja. Interesovanje javnosti je bilo veliko i mislio sam da sam stigao do cilja. Međutim, nakon dvije sedmice se sve vratilo u svakodnevicu. Mislim da sam zbog nagrade sada malo poznatiji u ovoj branši. Međutim, kada me traže autori i producenti, oni me ne traže zbog Zlatne kamere. Ono što samo mogu reći je da imam posla i da sam sretan zbog toga.

 

Kažete da imate posla. Kada vas možemo vidjeti na malom ekranu i filmskom platnu?

 

Ove sedmice bi trebao dobiti odgovor da li sam dobio ulogu u jednom filmu i to bi mi puno značilo. Nažalost, o tome vam trenutno ne mogu ništa više reći. Inače se iskreno nadam da ću je dobiti. Osim toga, 17. marta na Amazone Prime počinje prikazivanje prve njemačke serije u kojoj glumim policajca, a u septembru dolazi kino film „Nur Gott kann mich richten" - "Samo me Bog može dovesti u red" u kojem sa Moritzom Bleibtreuom, njemačkom filmskom zvijezdom, tumačim glavnu ulogu.

 

Jaka veza sa Bosnom i Hercegovinom

 

Dolazi vrijeme godišnjih odmora. Prošle godine ste na društvenim mrežama objavili kraći snimak na brdu iznad Diviča (Zvornik) u kojem kažete da tu punite baterije. Kada sljedeći put odlazite u BiH?

 

- To se nikada ne zna jer je u mom poslu teško nešto tako planirati. Nadam se da ću ipak uhvatiti malo vremena, posebno nakon uvođenja nove avionske linije Berlin-Tuzla. Mislim da će to biti dok još bude sunca, dakle ljetos.

 

edin-hasanovic-1

 

Kakvi su kontakti sa producentima i režiserima iz BiH i regiona. Odnosno, da li ima naznaka da uskoro glumite u nekom bosanskohercegovačkom filmu?

 

- Nedavno mi se javio jedan bosanski režiser koji puno radi sa Dinom Merlinom i ponudio mi da glumim u njegovom novom spotu što bi za mene bila velika čast. Ipak, trenutno nema ništa konkretno. Uvijek sam imao želju glumiti na bh. teritoriji. Ali, trenutno o tome nema nikakvih planova".

 

U Njemačku ste kao izbjeglica došli sa majkom. U ratu ste izgubili oca. Kroz život ste se, kako često ističete, sami borili. U posljednje dvije godine je BiH napustio veliki broj mladih. Vi ste kao beba došli u Njemačku u kojoj živite, radite i u kojoj ste stekli glumačku karijeru. Koja je vaša poruka mladima u BiH, posebno onim koji bi je rado napustili?

 

- Kada govorim o sebi, onda mladima mogu reći da nikada nisam posustajao. Uvijek sam se borio i nisam isticao da sam u Njemačku došao kao izbjeglica, da sam u ratu izgubio oca i da mi se mnogo toga dogodilo u životu. Uvijek sam se borio i nisam tražio izgovor. Dakle, neka ne posustaju i neka se bore i neka budu aktivni i neka se ne dijele, pogotovo na nacionalnoj osnovi. Ja ovdje imam kolega različitih nacija s kojim se dobro slažem. Prije, kada bih čuo neko srpsko ime, odmah bi me to asociralo na rat. U filmu za koji smo dobili nagradu glumi i Lazar Ristovski, velika balkanska filmska zvijezda. Tu je i Aleksandar Jovanović. Bila mi je velika čast s njima glumiti. To su dobre kolege i veliki glumci. Zajedno se mora živjeti. Tako je i u BiH. Mi moramo živjeti zajedno.

 

(Dw.de, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook