Održana sjednica Rijaseta

Islamska zajednica u BiH: Zašto se službenicima Granične policije BiH zabranjuje nošenje brade?

Hronika08.03.17, 18:42h

Islamska zajednica u BiH: Zašto se službenicima Granične policije BiH zabranjuje nošenje brade?
Rijaset će preko nadležnih službi i Komisije IZ za slobodu vjere uputiti upit Graničnoj policiji, nadležnim parlamentarnim tijelima i drugim državnim organima u kojem će tražiti pojašnjenje ove odluke i provjeru navoda iz pritužbi građana

 

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je održana 33. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu i poslovanju Rijaseta za 2016. godinu, javlja MINA.

 

Iz Izvještaja se vidi da su u protekloj godini ostvarene značajne uštede i da se poslovalo pozitivno.

 

Reisu-l-ulema Kavazović je u diskusiji istakao da je dobro da Islamska zajednica posluje pozitivno, da provodi sve planirane aktivnosti, izvršava svoje misijske zadatke i usto uspijeva pomoći brojne društveno korisne projekte bilo kroz strukturu IZ ili izvan nje.

 

Rijaset je razmatrao, usvojio i u daljnju proceduru uputio dokumenata neophodne za uspostavu budućeg Media centra, među kojima je i Statut ovog budućeg društva koje bi trebalo pod jednu organizacionu strukturu staviti sve medije Islamske zajednice.

 

Pored brojnih drugih odluka iz nadležnosti Rijaseta usvojen je i prijedlog Pravilnika o organizaciji i radu muftijstava IZ-e u BiH,  te prijedlog Pravilnika o organizaciji i radu IZ-e u dijaspori.

 

Ovim Islamska zajednica privodi kraju svoju unutrašnju reorganizaciju koja je započela posljednjim izmjenama Ustava.

 

Usvojen je i Nacrt plana aktivnosti u vezi integriranja grupa i pojedinaca koji djeluju van institucija IZ-e, što je nastavak nastojanja koje IZ kontinuirano provodi s ciljem zaustavljanja djelovanja paralelnih vjerskih struktura koje se pozivaju na islam.

 

Rijaset je primio i informaciju o pritužbama koje su zaprimile nadležne službe, a u kojima se neki članovi IZ i uposleni u Graničnoj policiji BiH žale na odredbe Instrukcije o pravilima ponašanja i međusobnim odnosima policijskih službenika Granične policije BiH i Pravilnika o nošenju uniforme od 30. januara 2017. godine prema kojima se zabranjuje nošenje brade.

 

Rijaset će preko nadležnih službi i Komisije IZ za slobodu vjere uputiti upit Graničnoj policiji, nadležnim parlamentarnim tijelima i drugim državnim organima u kojem će tražiti pojašnjenje ove odluke i provjeru navoda iz pritužbi građana.

 

Sjednici su pored zamjenika reisu-l-uleme Husejin ef. Smajića i direktora uprava Rijaseta prisustvovali i rukovodioci ureda Rijaseta te direktori Vakufske direkcije i IC El-Kalem.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!