Sjednica najavljena za sutra

Bosić: Bojkotom ne želimo produbljivati krizu

Front06.03.17, 16:22h

Bosić: Bojkotom ne želimo produbljivati krizu
Poručio je da ne postoji demokratski uvjet za nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH zbog čega neće glasati za tačke dnevnog reda

 

Klub Srpske demokratske stranke (SDS) prisustvovat će sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je najavljena za sutra, ali neće glasati niti za jednu tačku s dnevnog reda, kazao je to zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić na konferenciji za medije.

 

Istakao je da su takav stav zauzeli jer ne žele da bojkotom produbljuju krizu.

 

- Klub SDS-a neće podržati niti jednu tačku u nadi da će oni koji su doveli do ove krize shvatiti poruku i učiniti napor da se iz nje izađe. Ovo nije u interesu mladih ljudi, ekonomije nego samo u interesu političkog establišmenta - naveo je Bosić.

 

Podsjetio je da je na njihov zahtjev, Kluba SDS-a, 16. februara odgođeno održavanje sjednice Predstavničkog doma i zakazano za 7. mart.

 

- Zahtjev je bio motiviran situacijom da je ugrožen ustavni poredak BiH zahtjevom jednog člana Predsjedništva BiH i odlukom neformalne grupe da se podnese revizija tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid - rekao je Bosić te dodao da je kriza u međuvremenu produbljena te da ne postoje demokratski uslovi da bi sjednica Predstavničkog doma bila održana.

 

Istakao je da vanredna sjednica Predsjedništva BiH o ovoj temi koja je prekinuta dovodi do situacije da se ne zna da li je Predsjedništvo BiH blokirano ili u funkciji. Naveo je da do nove sjednice neće biti jasne situacije.

 

Osim sjednice Predsjedništva BiH održana je i sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj su doneseni zaključci o temi revizije presude.

 

- Imamo i situaciju da ne znamo da li će delegati vladajuće većine iz NSRS-a učestvovati na sjednicama Predstavničkog i Doma naroda. Ukoliko se odluče na blokadu Doma naroda mogu to učiniti, a samim tim i Parlamentarne skupštine BiH - kazao je Bosić.

 

Naglasio je da zahtjevi za blokadu institucija BiH dolaze od onih koji žele da sruše Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak koji je on definirao, ali da je to duboko protiv interesa svih naroda i građana u BiH.

 

- Zato nećemo učestvovati u blokadi rada da ne bismo išli naruku onima koji to žele - stava je Bosić.

 

Poručio je da ne postoji demokratski uvjet za nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH zbog čega neće glasati za tačke dnevnog reda.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook