Posjeta bila drugačije zamišljena

Mogherini u 'balkanskom loncu': Nakon užasa u Makedoniji, Crnoj Gori i Šešelja u Srbiji, šta je tek u BiH čeka?!

Front04.03.17, 14:47h

Mogherini u 'balkanskom loncu': Nakon užasa u Makedoniji, Crnoj Gori i Šešelja u Srbiji, šta je tek u BiH čeka?!
Dugo najavljivana posjete Mogherinijeve državama Zapadnog Balkana bila je drugačije zamišljena i planirana

 

Na polovici puta po zemljama Zapadnog Balkana, voditeljica EU diplomacije Federica Mogherini suočila se s bojktom opozicije u crnogorskom parlamentu, odbijanjem makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova da mandat ponudi čelniku SDSM Zoran Zaev, a u Beogradu incidentom u parlamentu.

 

Uzbuđenja joj, zasigurno, neće nedostajati ni na drugoj polovici puta, javlja Tanjug.

 

Mogherinijeva je sinoć bila u Tirani, danas boravi u Prištini i Kosovskoj Mitrovici, a ponovno će pokušati, kako je ranije saopćeno, sletjeti u Sarajevo, koje je bilo planirano za prvu točku regionalne turneje.

 

Mogherinijeva je u Tirani razgovarala s premijerom Edi Ramom o europskom putu Albanije, ali i s vođom albanske oporbene Demokratke partije Ljuljzimom Bashom, koji inače predvodi prosvjede u toj zemlji, na kojima se traži ostavka aktualnog premijera.

 

Parlamentarni izbori u Albaniji zakazani su za 18. lipnja trebalo bi da pokrenu pregovore o članstvu te zemlje u Europskoj uniji.

 

Basha je, kako su prenijeli albanski mediji, Mogherinijevoj priopćio da će njegova stranka nastaviti bojkotirati parlament.

 

S Ramom Mogerinijeva je kratko razgovarala i o aktualnoj situaciji u regiji, ali detalji nisu priopćeni.

 

Voditeljica EU diplomacije u Prištini je razgovarala s predstavnicima kosovskih vlasti, koji ne propuštaju priliku za sve loše optuže Beograd.

 

U Prištini su tijekom njene posjete, najavljeni prosvjedi oporbe zbog odluke suda u francuskom gradu Colmar da ponovno odgodi odluku o eventualnom izručenju Ramusha Haradinaja Srbiji.

 

U Mitrovici bi trebalo da obiđe glavni most na Ibru, gdje će je sa sjeverne strane tog podijeljenog grada, na albanski i srpski, sačekati gradonačelnik Goran Rakić.

 

Ona će obići radove na mostu, koji se izvode u sklopu tzv. revitalizacije, oko čega su vođeni dugi i teški pregovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a nakon kojih je na inzistiranje albanske strane srušen, po njima sporan, potporni zid, navodno zato što je bio nekoliko centimetara viši od predviđenog.

 

I najzad, u Sarajevu, ukoliko ovaj put ne bude magle, Mogherinijeva će se sresti s članovima Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

 

To će biti drugo okupljanje članova kolektivnog voditelja države BiH, nakon što je dio bošnjačke vlasti u BiH, predvođen Izetbegovićem, odlučio pokrenuti reviziju presude MSP (Međunarodnog suda pravde) po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

 

Zahtjev je MSP-u u Haagu predat jednostrano, bez suglasnosti državnih institucija, što je dodatno podiglo tenzije i proizvelo političku i institucionalnu krizu, za koju mnogi, pa i sam Izetbegović, kažu da je najveća od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

 

Dugo najavljivana posjete Mogherinijeve državama Zapadnog Balkana bila je drugačije zamišljena i planirana.

 

Trebalo je da to bude za EU i samoj regiji stareški značajna posjete u cilju definiranja pozicije balkanskih zemalja i same politike proširenja u razgovorima, koji se unutar EU trenutačno intenzivno vode na tu temu.

 

Autorski tekst Mogherinijeve uoči posjete objavili su vodeći mediji u zemljama u kojima se očekivao njezin dolazak, a u kojem je ona poručila da reforme u svakoj od zemalja na Balkanu nisu važne zato što ih žele vlade, već ljudi u regiji.

 

Umjesto lijepih riječi i tople dobrodošlice, Mogherinijevu je u crnogorskom parlamentu dočekao bojkot oporbe, koja se bojkotira od listopadskih izvanrednih parlamentarnih izbora, jer smatra da oni nisu bili ni fer ni demokratski.

 

U Skoplju makedonski predsjednik Gjorge Ivanov je Mogherinijevoj rekao da ne može mandat za sastav vlade da preda Lideru SDSM Zaevu, koji je prihvatio Tiransku deklaraciju, koju su mu nametnuli Albanci, a kojom se, između ostalog, traži da albanski bude drugi službeni jezik na cijeloj teritoriju Makedonije.

 

Potom je uslijedila posjeta Beogradu, gdje za razliku od crnogorske, srpske oporba nije bojkotirala parlament, ali jeste ometala govor Moghernijeve.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook