U iščekivanju odluke o reviziji presude

Borenović još jednom poručio: Svi će krivično odgovarati, i Izetbegović i Softić!

Front17.02.17, 15:33h

Borenović još jednom poručio: Svi će krivično odgovarati, i Izetbegović i Softić!
Borebnović kaže i da će reakcija PDP-a biti snažna, da bi pokušali zaustavili kreiranje vrlo ozbiljne krize koja je najavljena kao najveća nakon "Dejtona“

 

 

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ustvrdio je danas da će član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović "snositi krivičnu odgovornost, ako bude podstrekivao nelegalne, nelegitimne i jednostrane aktivnosti" u vezi s mogućom revizijom tužbe BiH protiv Srbije.

 

Tvrdi da će krivično odgovarati i Sakib Softić i, kako je naveo, i drugi u tom procesu. 

 

Smatra da je "nepotrebno i štetno za BiH jednostrano i vaninstitucionalno najavljeno pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, jer je poznato da za to ne postoji nijedan novi argument".

 

Kaže i da će reakcija PDP-a biti snažna, da bi pokušali zaustavili kreiranje vrlo ozbiljne krize koja je najavljena kao najveća nakon "Dejtona“. Tvrdi da Softić nema legitimitet bh. agenta u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji treba da odluči da li će prihvatiti reviziju tužbe "koja nema legitimitet Predsjedništva BiH".

 

Razgovarat će, najavio je Borenović, s drugim političkim subjektima o ovom pitanju, a Predsjedništvo PDP-a očekuje da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić organizuje sastanak s liderima političkih stranka iz RS-a da bi stavovi bili usaglašeni.

 

Ako je potrebno, a misli da jeste, tražit će i da se zakaže posebna sjednica Narodne skupštine.

 

Nakon sjednice Predsjedništva PDP-a, Borenović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da se mora "staviti tačka na veliku zloupotrebu prošlosti, emocija i određenih dešavanja iz proteklog perioda". 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook