direktor vik-a objašnjava

Nezir Hadžić: Radi se o visokim novčanim iznosima koje treba uložiti u problem vodosnabdijevanja

Hronika17.02.17, 13:51h

Nezir Hadžić: Radi se o visokim novčanim iznosima koje treba uložiti u problem vodosnabdijevanja
Po njegovim riječima, još ima vremena da se počne s ulaganjem u taj sistem, koji je dotrajao te sanira ono što je moguće

 

Direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" (VIK) Nezir Hadžić kazao je danas da je financijsko ulaganje jedini način za rješenje problema sa sistemom snabdijevanja grada vodom.

 

- Za bilo koga na mjestu ove upravljačke strukture ima samo jedan način, ovaj sistem se ne može riješiti bez adekvatnog finansijskog ulaganja. Radi se o visokim novčanim iznosima. Na to uporno upozoravamo i naše nadležne. U ovaj sistem se hitno mora ulagati, jer u protivnom neće dugo izdržati -  kazao je na pres-konferenciji Hadžić.

 

Po njegovim riječima, još ima vremena da se počne s ulaganjem u taj sistem, koji je dotrajao te sanira ono što je moguće.  

 

- Naši akumulacioni sistemi odavno to već nisu, postali su kao protočni bojleri - voda dođe, voda ode. Onda smo primorani da u ponoć tu vodu zatvaramo, da bismo je sačuvali do pet ujutro, napunili rezervoar i građanima osigurali da imaju barem dnevno vodosnabdijevanje - naglasio je.      

 

Današnje obraćanje novinarima direktor VIK-a završio je riječima da će  raditi na zamjeni pumpnih agregata jer oni više nemaju raniju snagu. Planiraju raditi i na vodomjerima potrošača što je u nadležnosti Kantona Sarajevo te apelirao da upravitelji u zgradama tj. objektima nad kojima oni gazduju otklone nedostatke da ne bi voda bez potrebe curila.   

 

- Unutarnje instalacije, nad kojima gazduje upravitelj, u većini zgrada su u katastrofalnom stanju. Te instalacije se moraju dovesti u red da bi i potrošač bio zadovoljan - kazao je i među prioritetima spomenuo i regulaciju pritiska u distributivnim mrežama.  

 

Susretu s novinarima prisustvovali su i drugi članovi rukovodstva preduzeća "Vodovod i kanalizacija", a naglašeno je da zaposlenici tog preduzeća (u skladu s mogućnostima) ulažu maksimalne napore da bi vodosnabdijvanje bilo što bolje. Kako izdvajanja iz budžeta nisu bila na očekivanom nivou odlučili su, kaže direktor, nauštrb tekućeg poslovanja u ovoj godini osigurati nove količine vode da bismo privremeno prevazišli situaciju i smanjili redukciju.       

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook