FEBRUAR U ZNAKU KIŠE, A ONDA...

Stižu prve dugoročne prognoze: Nakon ledene zime, kakvo nam proljeće i ljeto dolazi?

Hronika15.02.17, 11:04h

Stižu prve dugoročne prognoze: Nakon ledene zime, kakvo nam proljeće i ljeto dolazi?
S obzirom na najave novih padavina koje slijede narednih dana, a i do kraja mjeseca, Vakula smatra da ovaj februar već sada zaslužuje klimatološku ocjenu "kišni"

 


I dok ovih dana meteorolozi najavljuju nove padavine, ali i konačni porast temperatura koje se više neće spuštati ispod nultog podeoka, mnogi s nestrpljenjem iščekuju prve znake proljeća.


A oni bi nam trebali stići, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, već naredne sedmice.


I najpoznatiji hrvtaski meteorolog Zoran Vakula, u Meteo kutku HRT-a, najavljuje kišni ali i topliji februar diljem Hrvatske, a prosječne temperature uglavnom između 1 °C i 4 °C, što je iznad prosjeka za ovaj zimski mjesec.   


S obzirom na najave novih padavina koje slijede narednih dana, a i do kraja mjeseca, Vakula smatra da ovaj februar već sada zaslužuje klimatološku ocjenu "kišni".


A proljeće i ljeto?


Vjerojatnost da će u većini Hrvatske takvo biti proljeće i ljeto je relativno mala, ali je i prema najnovijim dugoročnim prognozama - velika vjerojatnost iznadprosječne topline sljedeće dvije sezone, piše Vakula.

 

I dok je u cijelom regiona ova zima bila iznimno hladna, sa ispodprosječnim temperaturama, već sada stižu nagovještaju da će i ovo ljeto biti ekstremno - toplo.  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook