U 84. godini života

Umro Predrag Matvejević

Hronika02.02.17, 16:55h

Umro Predrag Matvejević
Matvejevićev ''Mediteranski brevijar'' tiskan je u 27 izdanja, preveden na 21 europski jezik te na arapski, hebrejski, turski, japanski i – esperanto

 

Jedan od najpoznatijih i najprevođenijih publicista u jugoistočnoj Europi Predrag Matvejević preminuo je danas oko 14 sati u Zagrebu u 84. godini života.

 

Tu je informaciju objavio N1, pozivajući se na izvore iz kruga Metvejevićevih bliskih prijatelja.

 

Matvejević je rođen u Mostaru 1932. godine, gdje je završio pučku i srednju školu, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studirao je romanistiku. Završio je taj studij u Zagrebu. Na pariškom sveučilištu Sorbonne doktorirao je komparativnu književnost i estetiku 1967., a 1994. stekao pravo redovne profesure.

 

Matvejevićev „Mediteranski brevijar“ tiskan je u 27 izdanja, preveden na 21 europski jezik te na arapski, hebrejski, turski, japanski i – esperanto. Samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka.

 

Između ostalog, Matvejević je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine, a Gradsko vijeće Sarajeva ga je krajem 2013. proglasilo počasnim građaninom.

 

Nositelj je odličja koje su mu dodijelili predsjednici nekoliko država – hrvatski predsjednik Stjepan Mesić mu je 2001. dodijelio Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a u Francuskoj je dobio najveće priznanje Nacionalni red Legije časti.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook